Lelépő
Image default

Csodálatos kiállítást nyílt herendi porcelánokból a Magyar Nemzeti Múzeumban

Királyi hétköznapok címmel nyílt herendiporcelán-kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban kedden, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a kiállítótér közös rendezésében.

A herendi porcelán Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb márkája, amelyet a világ szinte minden pontján forgalmaznak – mondta L. Simon László, a múzeum főigazgatója a kamaratárlat keddi megnyitóján. Kiemelte: a mai kiállítás az első állomása annak a sorozatnak, amely

bemutatja, hogy a 200 éves Herendi Manufaktúra az évszázadok során mit tett hozzá a magyar iparművészethez.

Hozzáfűzte: a kiállítótér Magyar EXPO sikerek című tárlatán, valamint a múzeum látványraktárban számos értékes herendi porcelán látható, ezért hogy ezeket a kincseket ne csak a magyar közönség láthassa, a herendi manufaktúrával és az Iparművészeti Múzeummal együttműköve a jövőben számos külföldi kiállítást is terveznek megszervezni.

A Nemzeti Múzeum időszaki tárlatán látható Viktória-minta keletkezése szinte egyidős a Herendi-porcelán készítésével. A kínai hatás alatt született, stilizált lepkékből és virágzó ágakból álló minta azt a szín- és dekorációgazdagságot reprezentálja, amely kezdettől fogva jellemzi a porcelánmanufaktúra festészeti stílusát. Leghangsúlyosabb eleme

a Kínából származó bazsarózsa, amely Európába kerülve a korai porcelánok egyik legkedveltebb motívumává vált.

Az egyéni arculat kialakításának lehetőségét a lepkék sokfélesége, a pünkösdi rózsa változatos megjelenési formái teremtették meg, így a kínai eredet ellenére a minta magyar benyomást kelt, felidézve a magyar erdők, mezők, a falusi kertek tarkaságát és zsongását. Viktória nagy becsben tartotta a Herendi-étkészletet, csak abban az ebédlőben terítettek vele, ahol esténként együtt vacsorázott férjével, Albert herceggel.

Ilyenkor sosem volt körülöttük személyzet, saját magukat szolgálták ki.

Az angol uralkodóház későbbi tagjai is kedvelték a Herendi-műalkotásokat. A több mint 170 éve használt Viktória-minta az ét-, a tea- és a mokkáskészleteken kívül mutatós egyéb dísztárgyakon, mint a bonbonniére, a dísztányér vagy a lámpaváza. A Viktória-kollekció az évtizedek során számtalan módozatban és színvilágban született újjá, legutóbb felújított változata

egy Royal Garden mintával megfestett Herendi-porcelánkészlet Magyarország hivatalos nászajándéka volt Vilmos herceg és Katalin hercegné számára.

A tárlat a császárokhoz, királyokhoz, királynőkhöz és az arisztokráciához köthető dekorációkat bemutató sorozat első állomása.

MTI – fotók: Magyar Nemzeti Múzeum

Kapcsolódó