Lelépő
Image default

Itt a jó idő, a szokásosnál hamarabb nyit az ország legnagyobb szabadtéri múzeuma

Idén már március első hétvégéjétől ellátogathatunk Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumába. A Skanzen a hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel látogatható.

Elstartol az előszezon Szentendrén

A tavaszi előszezon 2024-ben március 2-i hétvégével indul a Skanzenben. Kilenc tájegységen keresztül a magyar nyelvterület népi építészetével, lakáskultúrájával, gazdálkodásával és életmódjával ismerkedhetnek meg az idelátogatók. Mindemellett megtapasztalhatják a gyönyörű természeti környezet különleges varázsát is.

Az előszezon hétvégéi: március 2-3., március 9-10. és március 23-24.

Az előszezon hétvégéin a porták, enteriőrök, kiállítások nem lesznek látogathatók, a sétálójeggyel a Skanzen tájegységeit lehet megtekinteni.

A Skanzen különleges kincsekkel vár

A Skanzen a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Sztaravoda-forrás és patakvölgy szomszédságában helyezkedik el. Kiemelt természeti értéke a patakvölgy környéke, ahol az őshonos flóra még háborítatlanul él a völgy vonalát követő galériaerdőben.

A múzeum területén sétálva nemcsak hóvirágot láthatunk, hanem számos más védett növény és állat tavaszi újraébredését is megfigyelhetjük.

Kicsik és nagyok egyaránt felfedezhetik a Skanzen rejtett ösvényeit és hét kilométert felölelő sétaútját,

amelyek igazi természetközeli kikapcsolódást kínálnak. Érdemes felfedezni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézettel közösen kialakított tanösvényt is. Itt a madarak etetésével, gondozásával, a különböző odútípusokkal, sőt még süntanyával is megismerkedhetnek a családok.

Görögkatolikus templom a dombtetőn, játszótér népmesékkel

A bejárattól rövid, oda-vissza három kilométeres túrával elbarangolhatunk a Skanzen görögkatolikus templomához. Az erdőkkel övezett dombtetőn álló Mándoki templomhoz, útba ejtve a Bakony, Balaton-felvidék tájegység utcasorát. A rejtett fatemplomocskától csak rövid séta a „tokaji szőlőhegy”, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Szentendrére és a környező hegyekre.

A gyerekek nagy kedvence a patak mentén, a vízimalom mellett található Mesekert játszótér. A Kő Boldizsár által készített játékokon olyan magyar népmesék elevenednek meg, mint

A kisgömböc, Az iregi kakasok, Az igazmondó Góbé vagy A kismalac és a farkasok.

A mesék pedig nemcsak a játékszereken élhetők át, hanem a helyszínen olvashatóak is. Ennek köszönhetően azok a szülők és gyerekek is ismerősként üdvözölhetik a színes figurákat, akik itt találkoznak először az adott népmesével.

Kutyával, kerékpárral és babakocsival is vár a Skanzen

A kerékpárral és babakocsival is bejárható, biztonságos, forgalomtól mentes sétautak kisgyerekeseknek is kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. A séta közben megéhezőket pedig aranybarnára sült kiflivel, sajtos pogácsával, kakaós csigával, szilváspapuccsal és sok más finomsággal várja a Skanzen Pékség. A múzeum meglátogatására akár négylábú kedvencünk is velünk tarthat, amennyiben vállaljuk, hogy pórázon vezetjük őket.

Lelépő, fotók: Skanzen

Kapcsolódó