Lelépő
Image default

Hajdúnánáson lövik a gólyákat, a Madárkórház és a hatóságok a lakosság segítségét kérik

Hajdúnánáson lövik a gólyákat. A Madárkórház Alapítvány a település polgármesterével együttműködve nyomozást indított, hogy elegendő információt gyűjtsön a rendőrség számára. Az eset felderítéséhez szükség van a lakosság bevonására. A rendőrség tájékoztatása szerint csak konkrét nyom (tanúvallomás, tettenérés) megléte mellett tudja megkezdeni a nyomozómunkát.

Elit környéken lőtték le a gólyát Hajdúnánáson

Dr. Déri János, a Madárkórház Alapítvány vezetője szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy Hajdúnánáson, az elit környéknak számító Solyóm utcában lövik a gólyákat. Elmondása szerint nincsenek felelőtlen, légpuskával lövöldöző sihederek, sem gólyát nem szeretők, sem olyanok, akikről az utca lakói, vagy őket ismerő nánásiak ezt feltételeznék, vagy el tudnák képzelni. A rendőrök sem. És mégis van.

„Áprilisban egy törött szárnyú gólyát hozott a hortobágyi Madárkórházba a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa. A seb friss volt, az összecsukott szárny külső oldalán egy nyílt, véres sebben egy 4,5 mm-es szoknyás légfegyver lövedék volt, mely mindkét alkarcsontot egy vonalban eltörte. Az ólom lövedék a sebbe tollakat vitt be és a csonton deformálódott. Körülötte sem gyulladás, sem alvadt vér, sem kiszáradó, összezsugorodó sebszélek, a sebben sem szennyeződés, sem fibrin, sem légynyüvek nem voltak, ami egyértelműen egy teljesen friss, aznapi, maximum pár órás sérülést jelent” – meséli a Madárkórház vezetője.

Hozzátette, mivel az egyetlen lövedék mindkét csontot eltörte, melyek egymás alatt helyezkednek el, és az egyik ujjnyi vastag, max. 15 méterről, alulról és oldalról, 60-70 fokos szögből, valószínűleg egy utcához nagyon közeli háztetőn, vagy villanyoszlopon állva kapta lövést, mely földre kellett vigye.

A földre esett és többé nem tudott repülni

„Azzal a szárnnyal egy métert sem tudott repülni, még levitorlázni sem. Puffant a földön és mikor magához tért, gyalogolt. Így találták meg reggel 8-kor az utcán, lógó szárnnyal, egy olyan zsákutca végében, mely elég hosszú ahhoz, hogy a másik irányba ne találjon ki belőle, és az utca olyan helyről nyílik, ahonnan nehéz betalálni még GPS-sel is. Így biztosra vehető, hogy ott lőtték meg, nem a szomszéd utcák kertfaros telkein, sem máshol Hajdúnánáson” – hangsúlyozta.

Meglátása szerint a tettes az utcában van, és a feddhetetlen, gyanún felül álló lakosok között.

Agatha Christie regényeiben Poirot mindig megtalálja ilyen társaságban is a gyilkost. Ez lenne a feladata az ottani rendőröknek, de kéne hozzá valami nyomra vezető.

„Ha a rendőrség csak akkor nyomoz, ha van nyom, akkor nekünk kell egy kicsit magánnyomozni, hogy segítsük a munkájukat” – fűzi Dr. Déri János.

Lelépő, fotók: Madárkórház Alapítvány

Kapcsolódó