Lelépő
Image default

Az ország első számú bábművészére emlékeznek gyereknapon a Népligetben

Ujjé, a Ligetben, nagyszerű! címmel különleges bábfesztivált rendeznek május 25-én és 26-án a Népligetben, Kemény Henrik bábművész emlékére.

A rendezvénysorozat ötletgazdája, Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház művésze szerint egyfajta vásári hangulat megteremtése a cél. Az érdeklődők színes kísérőprogramokra, így felhővadászatra, képregényrajzolásra, bábkészítő foglalkozásra, betyár hétpróbára számíthatnak. De lesz céllövölde, zsonglőrködés és gólyalábasok is szórakoztatják majd kicsiket és nagyokat.

Kemény Henrikre emlékeznek a magyar bábosok

Mint írták, a magyar bábfesztivált a londoni Covent Gardenben évente megrendezett May Fayre & Puppet Festival inspirálta. Ezen rendre részt vesznek az angol bábszínházi szcéna jeles képviselői. Noha Magyarország is sok fesztivállal büszkélkedhet,

nincs olyan alkalom, ahol ennyi professzionális vásári bábjátékos gyűlne össze.

Az Ujjé, a Ligetben, nagyszerű! fesztivál Kemény Henrik Kossuth-díjas művésznek állít emléket. A palacsintasütővel hadonászó Vitéz László történeteinek megálmodója már gyerekként kötődött a Népligethez, a Mutatványos téren nőtt fel, ahova idős korában is visszatért.

Azt írták, Kemény Henrik Bábszínháza kultúrtörténeti emléknek számít, az általa népszerűvé tett bábkarakterek pedig most is élnek. Ezt a hagyományt őrzik a gyereknapi hétvégén fellépő bábosok: Pályi János, Takács Dániel, Lehőcz Zsuzsa, Baditz Dávid, Barna Zsombor, Nizsai Dániel, Tatai Zsolt, Vitányi-Juhász István, Fabók Mancsi és Czéh Dániel.

Vitéz László sem hiányozhat a repertoárból

A közleményben idézték Barna Zsombort, aki elmondta, hogy a rendezvényen lesz Vitéz László-előadás, de lesznek olyan vásári bábelőadások is, amelyek szintén ehhez a műfajhoz tartoznak, de mégsem Vitéz László a főszereplőjük: ilyen a debreceni Vojtina Bábszínház (Baditz Dávid) a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című előadása, illetve a KL Színház (Czéh Dániel) Patkó Bandi legendája kesztyűbáb előadása.

Mint mondta, esténként az idősebb generációnak is lesz egy-egy felnőtt bábelőadás: szombat este Nizsai Dániel A bábjátékos című előadása lesz látható, amely Kemény Henrik életéről szól, vasárnap este pedig Fabók Mancsi Bábszínháza hozza el az Azért a kis bolondságért című előadást.

Hozzátette: hagyományteremtő céllal hívja életre az Ujjé, a ligetben nagyszerű! fesztivált és azt reméli, hogy jövőre, Kemény Henrik születésének centenáriumán újra együtt tudnak ünnepelni korunk vásári bábjátékosai és a nézők.

Lelépő

Kapcsolódó