Lelépő
Image default

Gyönyörű gyöngybagoly vette birtokba a templom több mint négyszáz éves harangját

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szokásos éves feladatát végezte, amikor kiderült, az egyik gyöngybagoly nem mindennapi otthont választott magának.
 
Az idén ötven éves Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szakemberei minden évben, a téli hónapokban felkeresik a korábban magtárakban, templomokban, harangtornyokban elhelyezett gyöngybagoly (Tyto alba) műfészekládákat, hogy az egy év alatt felhalmozódott köpeteket eltávolítsák.
 
 
A munka során egyeztetést folytatnak az épület tulajdonosával, kezelőjével, valamint a szükséges javításokat is elvégzik. Többek között ez az előkészítő munka biztosítja a fokozottan védett faj egyedeinek sikeres költését a településeiken.
 
A Nemzeti Park tájékoztatása szerint a legújabb bejárások alkalmával kultúrtörténeti érdekességekre is fény derült. Megtudták ugyanis, hogy az egyik gyöngybagolyládájuk felett lévő harangot 1596-ban helyezték fel, ezáltal
 
a csegöldi görög katolikus templomban található Szatmár második legidősebb harangja. 
 
A csegöldi görögkatolikus templom gótikus stílusban épült a 15. században, először a római katolikusok használták, később protestánsok gyülekezete vette át, 1785-től pedig görög katolikus templomként használják. 
 
Nem ez az első alkalom, hogy állatok veszik birtokukba Isten házát. Ahogyan ebben a cikkünkben beszámoltunk róla, óvatos becslések szerint is több mint kétezer védett, csonkafülű és nagy patkós denevér talál otthonra a nyári hónapokban Bodrogkeresztúr református templomában. A nemrégiben látványos megújuláson keresztül ment templom évtizedek óta oltalmazza a különleges állatokat.
 
lelépő.hu, fotók: Hortobágyi Nemzeti Park

Kapcsolódó