Lelépő
Image default

Ebben a magyarországi templomban nem bújhatsz el Isten elől

Magyarország egyik legkülönlegesebb, a Balaton legrégebbi temploma a Bakony lábánál található ösküi rotunda, amelynek eredetét számos legenda övezi.
 
Egyes feltételezések szerint eredetileg török mecsetnek építették, mások azt gondolják hogy egy vártorony maradványából született újjá. Sőt, van aki egyenesen a római birodalomra datálja alapjait.
 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Botond HORVÀTH (@horvath.botond) által megosztott bejegyzés

Nem csoda, hogy megannyi kérdés veszi körül, hiszen építészeti szempontból semmilyen más, hazai templomhoz nem hasonlítható. A hajója ugyanis ovális, nagyjából hét méter átmérőjű, résablakokkal és kis körablakokkal szabdalt,
 
így Isten elől egyetlen sarokba sem lehet elbújni benne.
Azt, hogy eredetileg hogy nézhetett ki, nehéz megmondani, hiszen csupán a helyreállítás során derült ki az is, hogy a teteje kúp alakú lehetett, a szentély pedig patkó formát ölthetett. Az ajtónyílás azonban például továbbra is egy olyan rejtély, amit a csodálatos kis templom megtart magának.
 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Botond HORVÀTH (@horvath.botond) által megosztott bejegyzés

A történészek néhány dolgot azonban biztosra vesznek. Az Árpád-kori körtemplomok egyikeként a 11. században épülhetett, a törökök 1543 környékén elpusztíthatták, majd miután szlovákokat telepítettek Öskü-be, a templomot elkezdték felújítani, hogy aztán a 18. század elején elnyerje a tető a jelenlegi formáját. Katolikus templomnak szentelték ekkor fel, ám a lakosság csakhamar kinőtte és új, nagyobb plébániát építettek.
 
Az elmúlt évszázadokban kápolnaként használták, 15. századi eredetű vaskulcsát a veszprémi múzeum őrzi.
Az öskűi templom számokban
11: a 11. században épült
7: átmérője hét méter
15: vaskulcsa a 15. századból való
1543: a faluval együtt a törökök elpusztították
1976: ekkor kezdődött meg a történetének legátfogóbb restaurálási munkája
 
lelépő.hu, Címlapkép: Pap Brigi, Instagram

Kapcsolódó