Lelépő
Image default

Látványos közösségi térként született újjá az egykori szellemváros Veszprémben

Megnyitotta kapuit Veszprémben a Gyárkert KultúrPark, mely a nemrég még elhagyatottan álló bútorgyár egykori telephelyén talált otthonra.

Veszprém belvárosában több évtizeden keresztül hevert parlagon az a több mint kéthektáros terület, amely a bútorgyár korábbi telephelyeként működött. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően pop-up rendezvénytérként és közparkként újranyitja kapuit.

A „sebhelyként” emlegetett területet két éve, 2021-ben sikerült az önkormányzatnak megvásárolnia. Az egykori gyártelep az EKF fejlesztések közé került, a városrehabilitációs fejlesztések része lett:

azóta az ipari épületek nagy részét és a közműhálózat is elbontották.

A Gyárkert KultúrPark központi látványeleme a Hello Wood építészcsapat által tervezett és épített Közösségek Kertje, a Veszprém-Balaton régió kultúráját hirdető művészeti alkotás, ami

az EKF programban részt vevő települések összefogását szimbolizálja száztizenhat különböző, egyedi tervezésű növényládával.

A Gyárkert KultúPark a hétvégi rendezvények mellett hétköznapokon és október után közösségi parkként funkcionál majd: az elkerített terület kapui nyitva lesznek, hogy bárki igénybe tudja venni például az itt lévő játszóeszközöket, parkinfrastruktúrát.

Európa Kulturális Fővárosába egészen olcsó napijeggyel is eljuthatunk. De ahogyan azt a Lelépő is megírta, a kiemelt programokra utazók továbbra is választhatják a Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet is. .Ez az oda- és hazaútra nyújt költséghatékony alternatívát. A látványos installációt készítő Hello Wood sikereiről a Lelépőn is rendszeresen beszámolunk. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy milyen rangos építészeti díjat nyertek a magyar kabinház-építők. Itt pedig az általuk tervezett, de meg nem valósított balatoni gyereküdülő látványterveit mutatjuk be.

Lelépő.hu, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó