Lelépő
Image default

Hatalmas elismerés érte a magyar építész stúdió eddig meg nem valósított balatoni terveit

Az Archdaily, a világ egyik vezető építészmagazinja szerint az oktatási létesítmények tervezése lehetőséget kínál az innovációra, a kreatív fejlesztésre, mivel folyamatos alkalmazkodást követel meg a hallgatók és az oktatók igényeihez. A magazin egy csokorba gyűjtötte a legjobb olyan oktatási-intézményekhez kapcsolódó terveket, amelyeket nem valósítottak meg.

A listába többek között egy mozambiki lányok esélyegyenlőségét fokozó oktatási központ, egy kutatóközponttá alakított haditengerészeti állomás mellett a Hello Wood balatoni koncepciója is megtalálható egy üdülőtábor kialakításáról.

 
A Hello Wood a Mathias Corvinus Collegium (MCC) üdülőjének koncepcióját készítette el. A céljuk egy olyan közösségi hely létrehozása volt, ahol a tehetséges fiatalok találkozhatnak, tanulhatnak és alkothatnak, így különböző tábori tevékenységek is helyet kapnak benne.
 
A koncepció a környezetbarát megoldásokra és a hagyományos anyagok kortárs módon történő felhasználására is fókuszált.
 
A koncepció második helyezés ért el Mathias Corvinus Collegium Balaton melletti Révfülöpre kiírt üdülőfejlesztési tervpályázatán, melyben helyet kapott az üdülőterület kialakítása, valamint a kapcsolódó létesítmények fejlesztése volt
 
több mint 107 ezer négyzetméteren. 
 
 
A tervezés során az volt a vezérelvük, hogy olyan ösztönző környezetet teremtsenek a fiatalok számára, ahol különböző célokra összpontosító tevékenységek folyhatnak. Lényeges volt, hogy
 
a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező fiatalok otthon és biztonságban érezzék magukat, de teret kapjanak az új élmények is.
 
 
Érkezéskor az üdülőhely központja látható a kapun keresztül. A meglévő és új épületek íve, valamint az ezeket összekötő tornác együtt alkotja meg az elképzelt üdülő sziluettjét. A fedett-kültéri veranda határozza meg a kemping belső területét, és a központi térrel együtt tanóráknak, előadásoknak, szabadidős tevékenységeknek is helyet ad.
 
 
A terület legnagyobb értéke az erdősége, és nem volt kérdés, hogy a koncepció elkészítése során ezt meg kell őrizni.
 
A balatoni kilátást a telken elhelyezkedő fák ugyan rejtik, de a problémát a tervezők nem ritkítással, hanem a meglévő épület új tetőjének és harangtornyának kialakításával oldották volna meg. 
 
 
A terv minden aspektusa arra irányult, hogy ez a természettel körülvett, építészet által formált közösségi tér a tehetséges magyar fiatalok tökéletes találkozási és alkotóhelye, az inspiráció és a tanulás színtere lehessen.
 
 
Forrás és fotók: Hello Wood
 

Kapcsolódó