Nem könnyű az út, amin elindult, a családi örökség azonban nagyon új tűnik, jobb kezekbe nem is kerülhetett volna.
December 8-án adták át a Magyar Bor Akadémia által létrehozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022″ címet, azaz a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem
a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért,
borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható, hangzott el a kihirdetés alkalmával.

A győztes Figula Mihály lett a Balatonfüred-Csopaki borvidékről, aki
fiatal kora ellenére méltán érdemelte ki a kitüntetést.
A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, éppen abban az évben, amikor fia, Misi megszerezte szőlész-borász diplomáját. Miután édesapja hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált: egyik napról a másikra kézbe kellett vennie a birtok irányítását.

A Figula szőlőskertek a pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, összesen harminc hektáron, ahol
a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás folyik.
Mihály igyekszik mindent a legmagasabb szinten művelni, fontosnak tartja a dűlők terméseinek szeparált kezelését, szigorú hozamkorlátozás mellett.

Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, amelyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségek is kiaknázásra kerülnek. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel.
(Forrás: Magyar Bor Akadémia, fotók: Figula Pincészet)