Lelépő
Image default

Váratlan tragédia jelölte ki az útját az Év Bortermelőjévé választott Figula Mihálynak

Nem könnyű az út, amin elindult, a családi örökség azonban nagyon új tűnik, jobb kezekbe nem is kerülhetett volna. 
 
December 8-án adták át a Magyar Bor Akadémia által létrehozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022″ címet, azaz a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést.
 
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem
 
a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért,
 
borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható, hangzott el a kihirdetés alkalmával.
 
 
A győztes Figula Mihály lett a Balatonfüred-Csopaki borvidékről, aki
 
fiatal kora ellenére méltán érdemelte ki a kitüntetést.
 
A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, éppen abban az évben, amikor fia, Misi megszerezte szőlész-borász diplomáját. Miután édesapja hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált: egyik napról a másikra kézbe kellett vennie a birtok irányítását.  
 
 
A Figula szőlőskertek a pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, összesen harminc hektáron, ahol
 
a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás folyik.
 
Mihály igyekszik mindent a legmagasabb szinten művelni, fontosnak tartja a dűlők terméseinek szeparált kezelését, szigorú hozamkorlátozás mellett.
 
 
Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, amelyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségek is kiaknázásra kerülnek. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel.
 
(Forrás: Magyar Bor Akadémia, fotók: Figula Pincészet)

Kapcsolódó