Lelépő
Image default

Újabb szenzációs leleteket találtak a régészek a bükkábrányi lignitbánya területén

Középkori, 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

A nagyjából kéthektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt ősszel. A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak.

Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy kétszáz méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében.

Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból, edénymellékletekkel és szerény réz, illetve bronzékszerekkel temették el a halottakat – áll a közleményben.

Mint írták, a terület közepén lévő középkori temető több mint 100 sírból állt, és az eltemetett emberek többsége nő, illetve gyermek volt. Több sírban a korszakra jellemző bronz, S-végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket.

A szakértők azt feltételezik egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni.

Közölték azt is, hogy a római császárkor időszakából előkerült egy magányos szarmata férfi sírja, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel.

A Herman Ottó Múzeum munkatársai már találtak szenzációs leleteket a bánya területén: 2007-ben hétmillió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig hatezer éves arany ékszereket tártak fel a szakemberek.

lelépő.hu, fotók: Herman Ottó Múzeum

Kapcsolódó