Lelépő
Image default

Ezzel a csodás ivókészlettel bővült a Hauszmann-sztori kiállítás

Az újjászülető Budavári Palotanegyed területén rendszeresen végeznek régészeti feltárásokat, hogy az eltelt évszázadok rejtett emlékanyagai is feltáruljanak. Ezúttal egy kiváló állapotban fennmaradt, közel 600 éves agyag ivókészlet lett a hónap műtárgya a Szent István-terem felett megtalálható kiállításon.

A Nemzeti Hauszmann Program régészei az egykori Honvéd Főparancsnokság területén végeztek feltárásokat. Egy középkori kútban, a Zsigmond korából (1487–1437) származó iszapos-saras feltöltésben leltek rá a műtárgyakra. A szerencsés módon épen maradt kerámiák szerény megjelenése a mindennapi használatra utalnak.

Egészen speciális az ivókészlet

Az agyagedényeket kiégetés előtt vékonyan bekarcolt vonalakkal díszítették. A korsó pereme finoman legömbölyített, rajta kis kiöntőrészt alakítottak ki. A poharak közül a legnagyobb talppal rendelkező egy kiszélesedő peremű serleg. A két kisebb pohár közül az egyik egészen rövid, széles szárral, tömör kúp alakú talppal rendelkezik, pereme kissé kifelé hajló, míg a másik tölcséresen enyhén szélesedő szájú, talpa egyenes.

A poharak egyedi kialakítása arra utal, hogy többféle italt fogyaszthattak belőlük.

A Budavári Palota déli összekötő szárnyában található Hauszmann-sztori kiállítás a Szent István-terembe, a Budapesti Történeti Múzeumba, vagy a két tárlatra vásárolt kombinált belépőjeggyel, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Szent István-terem

A tekintélyes amerikai lap, a TIME 2023-ban is összeállította a világ legnagyszerűbb helyszíneinek listáját. A ranglista történetében először szerepel rajta magyar helyszín. Ahogyan azt a Lelépő is megírta ebben a cikkében, Budapest egyesítésének százötvenedik évfordulója apropóján több fővárosi látványosságot is kiemelnek, többek között az újjászületett Szent István-termet a Budavári Palotában

Az elmúlt években azért dolgoztak, hogy ez a városrész újra egy élénk és vonzó helyszín legyen, az erőfeszítéseiket az ide látogatók nap mint nap visszaigazolják. A mostani összesítés azt is jól mutatja, hogy a Nemzeti Hauszmann Program nem csupán egy fejlesztési program, hanem a Budavári Palotanegyed méltó helyreállítása turisztikai szempontból is.

Nemzeti Hauszmann Program – Lelépő

Kapcsolódó