Lelépő
Image default

Már csak pár napig látogatható a népszerű kiállítás

Április 7-ig látható a századfordulós fővárost megidéző „Budapest. Az első aranykor” című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. Az utolsó hétvégén tárlatvezetéssel és előadással is várja a múzeum az érdeklődőket.

A Budapest 150. születésnapja alkalmából nyílt tárlaton több mint száz fotót láthat a közönség a fővárosról. Abból az időszakból,

amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként virágkorát élte.

Mint a Lelépő is megírta, a Fortepan a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében a német Brück & Sohn képeslapkészítő cég budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant: a kiállítás ebből a fényképanyagból mutat be izgalmas válogatást.

A tárlat bemutatja az 1903 és 1912 között készült városfényképeket, amelyek a századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit ábrázolják. A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki,

aki egyedi, térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt.

Schoch Frigyes sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest.

A hétvégén lesz a kiállítás záróprogramja

A kiállítás záróhétvégéjén április 6-án Andrássy úti anzix – A magyar képes levelezőlap története címmel Bedő József, a Bedő Papírrégiség Bolt és Aukciósház vezetője tart előadást. Április 7-én 15 órakor pedig Virágvölgyi István és Török András kurátorok várják a közönséget egy utolsó tárlatvezetésre.

Filmen is láthatjuk a századeleji Budapestet

A főváros történelmét meséli el 1873-tól napjainkig az a különleges technikával mozgóképpé alakított, több száz régi fényképből készült film. Az alkotást az Animatiqua stúdió készítette Budapest alapításának 150. évfordulójára.

A Budapest születése című mintegy negyedórás film a főváros 150 éves történelmét meséli el a Fortepan fényképei és számtalan egyéb forrásból vásárolt, korábban nem látott fotó és képeslap segítségével.

Lelépő

Kapcsolódó