Lelépő
Image default

Az ország egyik leggazdagabb emberének felajánlásából újul meg a legnagyobb magyar festő síremléke

Pákh Imre műgyűjtő felajánlása alapján a mecénás és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) csütörtökön együttműködési megállapodást kötött Munkácsy Mihálynak a Fiumei úti sírkert Nemzeti Emlékhelyen található, a nemzeti sírkertbe sorolt, műemlékileg is védett síremlékének és környezetének felújítására.
 
Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy a kiegyezést követő évtizedekben kialakult az az arisztokrata és nagypolgári réteg, mely áldozni tudott a kiemelkedő művészeti értékkel bíró síremlékek létrehozására. Meglátása szerint napjainkban ugyanígy szükségünk van azokra a mecénásokra, akik
 
a történelmi örökséget nagy gonddal és adakozó lélekkel kezelik. 
 
Hozzátette, hogy Pákh Imre felhívása lehetőség arra is, hogy a jövőben más, komoly gazdasági háttérrel rendelkező üzletemberek is foglalkozzanak a magyar nemzeti örökséggel és adományozzanak a síremlékek felújítására.
 
A sírt és környezetét a felújítást követően a festőművész halálának 123. évfordulója alkalmából 2023. május 9-én avatják fel.
 
Pákh Imre műgyűjtő, mecénás elmondta, hogy Munkácsy Mihály sírjának felújítását követően a jövőben minden évben elvállalja egy, a magyar történelem egyik nemzeti múzeumának tekinthető Fiumei úti síkertben található sírhely felújításának finanszírozását. A jövő évben a tervek szerint meg fog újulni Arany János síremléke is.
 
Forrás és fotó: MTI, Flickr – Hernádi Gábor és Diák Ferenc

Kapcsolódó