Lelépő
Image default

Ez a két hazai látnivaló Európa legveszélyeztetettebb örökségei közé tartozik

A miskolci Herman Ottó Múzeum épülete és a budapesti Memento Park is felkerült Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájára, amelyről hét helyszín bekerülhet majd az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programjába.
 
A hét Legveszélyeztetetteb Program 2023-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet nyilvánosságra hozta a program idei előválogatotti listájára került tizenegy legveszélyeztetettebb európai örökségi helyszínt – tájékoztatta az MTI-t a Herman Ottó Múzeum.
 
 
A miskolci múzeum és a budapesti Memento Park mellett a legveszélyeztetettebb örökségi helyszínek listájára került:
  • a Kortrijk vasútállomás (Kortrijk, Belgium),
  • a Mariemonti Királyi Birtok és Múzeum (Morlanwelz, Belgium),
  • a mostari partizán emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina),
  • a Csakvindzsi erőd (Zugdidi, Georgia),
  • a Nővérek Háza épületegyüttes Kleinwelka egykori morva településen (Németország),
  • a Gidasz villa („Konaki”)(Alexandria, Görögország),
  • a Pastrovska Gora kultúrtáj (Montenegró),
  • a Sveti Stefan, Pastrovici kultúrtáj (Montenegró),
  • valamint a Petrovac na Mlavi vízimalmok (Bisztrica, Szerbia).
 
A 7 Legveszélyeztetettebb Program nevezéseit az Europa Nostra tagintézményei, társszervezetei, egyéni tagjai, valamint az Európai Örökség Szövetség tagjai nyújthatták be Európa-szerte. A tizenegy veszélyeztetett örökséget egy történészekből, régészekből, építészekből, műemlékvédelmi, projektelemző és pénzügyi szakemberekből álló nemzetközi tanácsadó testület választotta ki.
 
A kiválasztás szempontjainak alapjául a fenti műemlékek
 
kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke, valamint az a valós veszély szolgált, amellyel jelenleg szembe kell nézniük.
 
A helyi közösségek elköteleződése, valamint az állami és magánszféra a helyszínek megmentése érdekében tett kötelezettségvállalásának mértéke szintén befolyással bírtak a döntésre.
 
 
Kiválasztási szempont volt továbbá a helyszín fenntartható fejlődést, valamint a helyi és szélesebb regionális közösségek közti békét és párbeszédet előremozdító, katalizáló jellege is. A programba végül bekerülő hét veszélyeztetett örökségi helyszín listáját áprilisban hirdetik ki.
 
A 2013-ban elindított program egy, a veszélyeztetett európai örökségek megmentésére irányuló civil társadalmi kampány része. Figyelmet generál, független értékeléseket készít és cselekvési javaslatokat tesz, továbbá tízezer euró anyagi támogatást is biztosít.
 
MTI – lelépő.hu

Kapcsolódó