Három budapesti és egy miskolci étterem borlapját is díjazta a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator.
Az amerikai bormagazin évtizedek óta minden esztendőben közzé teszi Restaurant Award listáját. Ebben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait. Egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharas minősítést adnak a vendéglátóhelyeknek.
Hatalmas elismerés a magyar gasztronómiának
Idén több mint háromezerötszáz étterem szerepel a Wine Spectator listáján. Világszerte több mint hetvenöt országból osztottak elismeréseket, Magyarországon pedig négy éttermet is díjaztak. Kétpoharas minősítést kapott az Avalon Ristorante, a fővárosból az Arany Kaviár Étterem és a Félix Kitchen and Bar. Egypoharas minősítést szerzett a Kollázs Brasserie & Bar.
Az Avalon Ristorante második alkalommal került fel a listára,
a tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is kétpoharas minősítéssel.
A Félix Kitchen and Bar három évvel ezelőtt nyerte el az egypoharas minősítést. Ezt a következő esztendőben is megtartotta, 2022-ben pedig már két pohárral díjazták a Várkert Bazár mellett található étterem borlapját.
Az Arany Kaviár étterem tavaly egypoharas, idén pedig már kétpoharas minősítést szerzett, a Kollázs Brasserie & Bar pedig újoncként került a listára.
Komoly követelményeknek kell megfelelnie a borlapnak
Az elismeréshez számos kritériumnak kell megfelelniük az éttermeknek, amelyeket a Wine Spectator képviselői személyesen ellenőriznek látogatásuk során. A kétpoharas minősítést kizárólag azok az éttermek kaphatják meg, melyek borlapja komoly szakmai tartalomról tesz tanúbizonyságot.
Legalább háromszázötven különböző tételnek kell szerepelnie a kínálatban.
A legjobb régiók legkiemelkedőbb termelőinek több évjáratra kiterjedő, széles borválasztékát szükséges megjeleníteni. Fontos további kritérium az is, hogy ezek az éttermek képzési és oktatási lehetőségeket is biztosítanak a személyzet számára. Cél, hogy hatékony segítséget nyújtsanak a vendégeknek a megalapozott borválasztásban.
Lelépő, fotók: az éttermek hivatalos facebook oldalai