Lelépő
Image default

Az ÁNTSZ-vizsgálat után kiderült, olyan rossz a víz minősége, hogy azonnal be kellett zárni a népszerű strandot

Nem lehet fürdőzni a Benkó Zoltán Szabadidőközpont tavában, annak Domb Beach nevű strandrészén a rossz víziminőség miatt.

A BAON a Domb Beach Strand szóvivőjétől, Havas Balázstól érdeklődött a részletekről.

Havas Balázs, a Domb Beach Strand szóvivője a BAON megkeresésére a bezárás tényét megerősítette, és elmondta, hogy az a múlt vasárnapi nagyobb esőzésekkel van összefüggésben.

„A havi rendszerességgel végzett, hétfői, ütemezett vízmintavétel eredményeiből derült ki, hogy a Kecskemét I. számú záportározó-tó vizében az enterococcus száma a határérték felett volt. Hevesebb esőzések után előfordulhatnak bemosódások a csapadék-csatornahálózatból” – magyarázza a lapnak a szóvivő. Hozzáfűzte: ez a mikroorganizmus a normál emberi szervezetben is megtalálható.

Úgy tudni, a tórendszer hidegebb vizében nem szaporodik, és pár napnál tovább nem is marad életben. Meglátása szerint ezért, ha ez a vizsgálat szerda környékén történik, akkor valószínűleg már semmilyen értékemelkedést nem mutatott volna.

„Most azonban várjuk az új minta, és a protokoll szerinti kontrollminta eredményét” – mondta, hozzátéve: várhatóan már csak jövő héten tud újra kinyitni a strand, de addigra legalább visszatér a kánikula is.

Kiemelte: wakeboardozni, és horgászni továbbra is lehet, csak a fürdőzés van felfüggesztve. A szóvivő tájékoztatása szerint a mihamarabbi vízminőség helyreállítása érdekében beindításra került a tórendszer keringető szivattyúja is. A jövőbeni problémák elkerülése érdekében az érintett szakaszon a Bácsvíz elvégzi az esőcsatorna teljes tisztítását.

Lelépő, fotók: Domb Beach facebook oldala

Kapcsolódó