Lelépő
Image default

Új várakkal bővült a négyszeres Guinness-rekorder magyar park

Idén már negyvenkilenc különleges építménnyel várják a látogatókat a Velencei-tó közelében.

Jelenleg hétvégente és munkaszüneti napokon, április 15-től pedig minden nap tárt kapukkal várja a látogatóit a négyszeres Guinness-rekorder dinnyési Várpark és Skanzen. A létesítmény alapítója, alkotója, Alekszi Zoltán az őszi és a téli hónapokban sem tétlenkedett, hiszen újabb különleges építményekkel bővítette a várpalettát:

saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát.

Világon egyedülálló kuriózum

A dinnyési Várpark 2021 óta már a negyedik Guinness rekordot tudhatja magáénak. Nem csoda, hiszen a világon egyedülálló kuriózum, ahol a magyar történelmi építmények akár két és fél méteres makett formájában kelnek életre. 

Különlegességük, hogy a várak anyaghűen lettek elkészítve,

tehát a kővárak kőből, a téglavárak téglából, míg a favárak fából készültek. Az őszi és a téli hónapokban Alekszi Zoltán több új várat is épített párhuzamosan, a Jászberény és Szentkirály várát.

A Jászberényi vár Alekszi Zoltán elmondása szerint több szempontból is különleges, mivel Mátyás Király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, hiszen a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel. Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a várparkban, amelyet vegyes anyagokból építette meg Alkeszi Zoltán, hiszen a templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült.

A park fő cél kitűzése, hogy megelevenítse, és megmentse a régi kor emlékeit, amelyek mára már romosak, vagy elfeledettek.

Jelenleg negyvenkilenc vár található a parkban, de Zoltán mindig új célokat tűz ki maga elé, elképzelése hogy a jövőben hetvenre gyarapítja a várak számát. Tervei között szerepel az Árpád-korból egy fa rotundát, illetve a székesfehérvári István-kori bazilikát megépíteni.

Osztálykirándulásnak is tökéletes helyszín lehet

Tavasztól őszig a Várpark gyerek zsivajtól hangos. Hagyományosan kézműves foglalkozásokkal, jelmezes lovagi hétpróbával és történelmi foglalkozásokkal várják az idelátogató gyerekeket, családokat. A dinnyési Várpark kiváló helyszínt nyújthat akár egész napos osztálykirándulásokhoz, vagy csoportos programokhoz.

Ez a helyszín ideális arra, hogy felelevenítsük a magyar történelem fontos történéseit, és korszakait.

A várlátogatáson kívül meg lehet tekinteni a park területén belül található skanzent, és különféle háztáji állatokat is, illetve a büfének köszönhetően étkezni is tudnak az odaérkezők.

lelépő.hu, fotók: Várpark

Kapcsolódó