Lelépő
Image default

Hét év után bukkant fel ismét a fekete gólya Somogyban

Közel hét éve gyűrűzték meg a Duna-Dráva nemzeti park munkatársai azt a fekete gólyát, amely most ismét kamerájuk elé került. Horváth Zoltán, a Drávai tájegység vezetője még 2016 június 22-én helyezte fel a jelölést a fióka lábára egy, a Somogy vármegyei Böhönye külterületén található fekete gólya fészeknél.

Az eltelt időszakban két megfigyelést jelentettek madarászok a madárról. Mindkét alkalommal az izraeli Tel-Avivtól hatvan kilométerre északra található Ma’agan Michael halastavak területénél bukkant fel gyönyörű állat. Legutóbb 2021. szeptemberében látták.

A fokozottan védett madárról egészen mostanáig nem lehetett tudni semmit.

Hosszú út után tért vissza

Végül több mint kétezer kilométeres repülés után 2023 május 29-én vadkamera rögzítette táplálkozás közben, a Nagybajom várostól nyugatra található Boronka-patak partján. A nemrégiben rekultivált vizes élőhely sekély, tocsogós öntésterületei megfelelő táplálékforrást biztosítanak a hazatérő madraknak. A szakértők szerint a környékről több gólyafészek is ismert, így

van rá esély, hogy párt választott és fiókanevelésbe kezdett a tájvédelmi körzet terültén.

Harc a fekete gólya élőhelyeinek megmentéséért

A fekete gólyák élőhelyének megőrzéséért országszerte nagy erőfeszítéseket tesznek a nemzeti parkok munkatársai. Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park 195 hektáron állította helyre a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit. Ennek köszönhetően újjáéledhet itt is a vadvízi világ, és megmenekülhet többek között a fekete gólya is.

Az egyik szigeten egy mesterséges tavat hoztak létre, a halak és a kétéltűek zavartalan szaporodása érdekében, valamint az idegenhonos, agresszíven terjedő fafajok helyére őshonos növényeket telepítettek harminc hektáron.

Lelépő, fotó: Daróczi Zsolt

Kapcsolódó