Lelépő
Image default

Elképesztően fog kinézni a Citadella egy különleges építészeti megoldásnak köszönhetően

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a méltatlan káoszból születik újjá a Budapest legcsodásabb panorámáját nyújtó Citadella.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló Citadella átalakulása újabb szakaszába érkezett. Hamarosan ugyanis elkezdik kialakítani azt az előcsarnokot, ami egy kiállításnak ad majd otthont. A fogadóteret egy izgalmas üveg tartószerkezettel, valamint az arra épülő üveg borítással hozzák létre.

A beépített elemek fesztávolsága és magassága miatt a készülő előcsarnok tervezői bravúr,

mely a nemzetközi építési gyakorlatban is egyedi megoldásnak számít.

Mint ismert, z erőd megújítása 2020 második felében a régészeti feltárásokkal indult. Azóta a szakemberek elvégezték az északi és déli erődfal jelentős részének, valamint a lődomb rézsűjének támfalrekonstrukcióját. 2022-ben az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján a belső udvar közepén felvontuk Magyarország legnagyobb nemzeti lobogóját, amely

hetvenkét négyzetméter, árbócrudja pedig meghaladja a harminchat métert.

A Citadella zöldfelületét a másfélszeresére, húszezer négyzetméterre növelik, az erődfalon belül egy új, hatezer négyzetméteres közparkot hozunak létre. A nyugati ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit a hegy történetével párhuzamosan bemutató látványos és inspiráló kiállítást alakítanak ki.

Jelenleg a rondella kiépítését és a szükséges szerkezetépítési munkákat végzik a szakemberek, de úgy tudni,

az erődfalat is több helyen megnyitották az új belépési pontok miatt.

Egy korábbi tájékoztatás szerint a déli erődfalszakasz visszaépítését követően a falak felületeit kőrestaurátori technológia szerint az egységes megjelenés érdekében restaurálják a szakemberek.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló beruházás célja, hogy a főváros csúcsán egy szerethető és a 21. század elvárásainak megfelelő helyszínt adjanak vissza az embereknek, ahol a látogatók hosszan és tartalmasan tölthetik el az időt.

Korábban már megírtuk, a Citadella megújítása egy sok évtizedes adósság törlesztése, hiszen a Gellért-hegy csúcsán, turisztikailag kiemelt helyen, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak.

Lelépő, fotók: Nemzeti Hauszmann Program

Kapcsolódó