Lelépő
Image default

Már hallani a kakukk énekét szerte az országban

Az erdők mélyén, a nád alatt, vagy éppen a füzesek rejtett zugában él egy különleges madárfaj, mely régóta lenyűgözi az embereket: a kakukk. A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai szerint már április közepe óta lehet hallani az énekét. 

Különleges életmódot folytat a kakukk

Hazánkban a kakukk az egyetlen, kimondottan fészekparazita életmódot folytató madár, mely más madarak fészkébe rejti tojásait, majd fiókáinak felnevelését is rájuk bízza. A kakukk gazdaként számos madárfajjal létesíthet kapcsolatot. A tudomány jelenlegi ismeretei alapján a vörösbegy és a nádirigó számítanak a leggyakoribb „nevelőszülőknek”.

Erdős területeken, a vörösbegyek fészkében, vagy éppen vízpartokon, a nádirigók meleg fészkében találhatjuk meg a kakukk tojásait. Az Afrika trópusi területeiről visszatérő madarak

érkezésükkel azonnal hírt adnak jelenlétükről a jellemző kakukkolásukkal.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága szerint a Dél-Dunántúlon idén április második felében keltette fel a természet megfigyelőinek figyelmét.

És bár a kakukk különös életmódja egyesek számára talán megdöbbentő lehet, fontos megjegyezni, hogy ez a madár hazánkban védett fajnak számít. Természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

Lelépő – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó