Lelépő
Image default

Kihaltnak hitt csodálatos növény virágzik a magyar temetőben

Molnár Ábel kutató osztotta meg közösségi oldalán, hogy egy magyarországi temetőben ismét kivirágzott egy különleges növényünk, a csipkés gyöngyvessző.

A jászfényszarui temető nem csak az elhunytak békéjét őrzi, de egy egészen különleges, védett növényünket is. A csipkés gyöngyvessző, vagy tudományos nevén a Spiraea crenata egy alacsony cserjés növény, amelyet a 20. század végén kipusztultnak hittek. Szerencsére azonban az éles szemű kutatók és a természet rácáfolt erre.

Molnár Ábel közösségi oldalán mutatott rá arra, hogy először Udvardy László találta meg még 2000-ben a pusztamonostori temetőben, azóta pedig számos helyről előkerült. A kutató által megosztott, a jászfényszarui temetőben készült fotókon jól látszik, hogy a növény fehér szírmú virágokat hoz, leginkább levelének feltűnő háromerűsége alapján lehet felismerni.

A cserje természetesen védett, természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

A természetet járva számos virágzó védett növényre bukkanhatunk. A kiskunsági pusztát meseszép virágmezők tarkítják, a Bihari-síkon nyílnak a csodálatos orchideák. Babócsán, Európa legnagyobb nárciszmezején pedig még mindig tart a nárciszvirágzás.

Lelépő.hu, fotók: Molnár Ábel

Kapcsolódó