Lelépő
Image default

Csodálatos virágmezők tarkítják a kiskunsági pusztát

Az Apaj és Kunszentmiklós között autózóknak érdemes egy pillantást vetniük a különböző színekben pompázó pusztára. A virágmezők fehér kamilláktól, tömegesen nyíló lila színű agár sisakoskosbortól látványosak. Sárgán virít a farkas kutyatej, közöttük pedig pókbangók bújnak meg idén meglepően nagy számban.

A Kiskunsági Nemzeti Park tájékoztatása szerint igazán különleges növények virágzásában is gyönyörködhetünk. A virágmezők sztárja az agár sisakoskosbor, amely a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk. Nagyobb állományokban

gyakoriak a halvány virágú, akár krémszínű példányok és a különböző színárnyalatok is.

A bangók nem termelnek nektárt, ezért utánzással csalogatják magukhoz a beporzókat. Virágjuk mézajka szőrös, sötétszínű, felületesen szemlélve rovarnak tűnnek – írja közösségi oldalán a nemzeti park. Hozzáteszik, ez a hasonlóság nem véletlen. A bangókat hártyásszárnyú rovarok (méhek, darazsak) porozzák be, amelyeket a virág külseje, és az általa termelt vegyi anyagok egyaránt saját nőstényeikre emlékeztetnek.

Miután a rovarok gyorsan rájönnek, hogy átverés áldozatai lettek, legfeljebb két-három virágot látogatnak meg.

Mindezek mellett pedig a virágmezők dísze a pókbangó is, melynek domború mézajka egy kövér pók utótestére emlékeztet, melyen legtöbbször egy H vagy X alakú kopasz, világosabb mintázat található.

Nem csak a Kiskunságban gyönyörködhetünk a csodás virágokban. Európa legnagyobb nárciszmezeje még mindig virágzik Babócsán. És országszerte csodálatos látványt nyújt a medvehagyma virágzása is.

Lelépő.hu, fotók: Kiskunsági Nemzeti Park, Kiss Mónika

Kapcsolódó