Lelépő
Image default

Háromszázezer zarándok is érkezhet a legendás csíksomlyói búcsúba

Mintegy háromszázezer zarándokot várnak a szombaton tartandó hagyományos pünkösdi búcsúba az erdélyi Csíksomlyón. A budapesti Keleti pályaudvarról csütörtök reggel 900 utassal indult a Boldogasszony zarándokvonat.

Egyre több zarándok érkezik a különvonattal a csíksomlyói búcsúba

Az utat a Misszió Tours és a MÁV-Start Zrt. együttműködésében szervezik. Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője az induláskor elmondta, hogy a pandémia után nehezen indult újra a szervezés, tavaly csak hétszáz volt a zarándokok száma, de az idei kilencszáz után szeretnék majd elérni újra a korábbi ezres számot. Közölte, ez a 27. különvonat, amit szerveztek 2011 óta, és most úgy néz ki, „lassan visszatér az élet a zarándokvonatozásba„.

Szerdán Csíkszeredában Timár Sándor P. Asztrik, a ferences kegytemplom igazgatója és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere ismertette a Kárpát-medence legnagyobb vallási eseményével és zarándoklatával kapcsolatos tudnivalókat. Elhangzott, hogy Magyarországról három zarándokvonatot várnak, és buszokkal is érkeznek szervezett csoportok.

Az idei búcsú jelmondata –
„Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!”
– Assisi Szent Ferenc egyik imájából származik.

Azért választották, mivel idén 800 éve, hogy a ferences rend megkapta a működéséhez az írásos pápai megerősítést. Az alkalomból Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa is jelen lesz Csíksomlyón, ő lesz a vasárnapi pünkösdi szentmise szónoka.

Lélekemelő és közösségerősítő programok

Már pénteken több szentmise lesz a kegytemplomban, délben Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrálja a szertartást a Nagyboldogasszony zarándokvonattal érkezőknek, lelki program és éjszaka virrasztás is lesz.

Szombaton helyi idő szerint 10.30 órakor indul a kordon a főpapsággal, papsággal és világi vezetőkkel a kegytemplom előtti térről a Nyeregbe. Az ünnepi szentmise 12.30 órakor kezdődik a Hármashalom-oltárnál, főcelebránsa Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, szónoka Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa lesz. 17 órától csángó misét tartanak a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be, míg 18 órától pünkösdi vigília-szentmise, éjszaka pedig virrasztás lesz a kegytemplomban.

Korodi Attila polgármester elmondta:

tavaly több mint háromszázezren voltak a csíksomlyói Nyeregben,

idén is ekkora tömeg fogadására készülnek.

A városban még zajlik a vasúti felüljáró felújítása, így az Udvarhelyszék felől érkezők számára az ipari negyedben alakítottak ki parkolóhelyeket. A város többi bejáratához közel is vannak ideiglenes parkolók, mert a városban számos utcát lezárnak.

A Nyeregbe csak a gyalogos zarándoklat engedélyezett, a lovasszekerek veszélyt jelenthetnek a gyalogosokra, ezért csak speciális engedéllyel mehetnek fel. A péntek délután megérkező százötven lovaszarándok szombaton szintén gyalog megy fel a Nyeregbe. A pünkösdi vásárban csak a hagyományos termékek árusítását engedélyezik. Szigorúan ellenőrzik, hogy „a résztvevőknek a lelki és a közösségi életet megerősítő élményben legyen része”– tette hozzá a polgármester.

Lelépő.hu, fotók: Maszol és Facebook

Kapcsolódó