Lelépő
Image default

Idegtépő várakozás: Suhajda Szilárdot láthatták a serpák az Everest tetején

Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászók Szövetségének kommunikációs vezetője a közösségi médiában foglalta össze még nyolc órával ezelőtt azt, hogy mit tudni a Mount Everest csúcstámadására készülő Suhajda Szilárdról.

Frissítés 5.:

Újabb hírek érkeztek, megszólalt Szilárd háttércsapatának tagja, Pintér László, az egykori mászótárs Klein Dávid és Szilárd édesapja is szívszorító üzenetet küldött fiának. Részletek a cikkünkben.

„Nem volt olyan állapotban, hogy legsegítsék a hegyről” – Friss információk az Everesten lévő Suhajda Szilárdról

Frissítés 4.:

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette

ÉLETJELEKET MUTATOTT, DE FAGYÁSI SÉRÜLÉSEK NYOMAI ÉS A MAGASHEGYI AGYÖDÉMA JELEI LÁTSZOTTAK RAJTA.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik

OPTIMÁLIS ESETBEN MÁR MÁJUS 26-ÁN, A KÉSŐI ÓRÁKBAN FELÉRHETNEK HOZZÁ.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban.” – mondta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nem csak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége.

TOVÁBBI RÉSZLETEK EBBEN A CIKKÜNKBEN

„Tudjuk hol van Szilárd” – friss, de nagyon megrázó hírek érkeztek az Everesten lévő magyar hegymászóról

Forrás: Suhajda Szilárd Facebook oldala

Frissítés 3.:

Klein Dávid, Suhajda Szilárd korábbi mászótársa korábban a Facebook oldalán világított meg néhány dolgot – ahogyan ő fogalmaz, az általánosságok szintjén. Klein Dávid írásából több fontos dolgot is megtudhatunk.

1. Suhajda Szilárdnak jellegzetes, piros sátra van, ami jól felismerhető.
2. A Déli-nyeregben a rögzített kötél rendszerint folyamatos.
3. Suhajda Szilárd rendszerint 2 liter folyadékkal mozog, ami az egykori mászótárs szerint himalájai léptékkel számítva szép, becsületes adag.
4. Elvileg magával vitt úgynevezett dex injekciót és energiazselét, rádiót azonban a mászótárs tudomása szerint nem.
5. Szilárd dönthetett a bivak mellett is.

Frissítés 2.:

Legindi Tímea, a magyar hegymászó felesége a HírTV-nek részletesebben beszélt.

Frissítés:

Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége az M1 híradónak azt mondta, hogy

a négyes tábor fölött a serpák láttak egy emberi alakot egyedül, és ha ez valóban igaz, akkor nem lehet más, mint a férje.

„Láttak a négyes tábor fölött vélhetően egy emberi alakot. Nem biztos ez a hír, most a megerősítését várjuk. Ennek kapcsán a mi ügynökségünktől mozgósítottak további serpákat, akik felmennek a négyes táborba, illetve azt gondolom, hogy el fognak indulni az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak róla, ott tényleg egy ember van.

Ha valóban egy emberi alakot látnak, akkor az Suhajda Szilárd lesz, mert rajta kívül nem sokan mozognak a hegyen” – fejtette ki Legindi Tímea.

Reggel írtuk:

Pintér László tájékoztatása szerint a magyar hegymászó műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint szerdán, 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez ötven méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

A szakértő szerint ez önmagában nem feltétlenül kuriózum.

„A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján” – tette hozzá Pintér, kiemelve, nincs információjuk arról, hogy miért nem működik a jeladó, és találgatni sem szeretnének.

Suhajda Szilárd Magyarországon lévő csapta megkért Szilárd ügynökségétől két serpát, hogy menjenek fel elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni.

„Ez nem mentőakció” – hangsúlyozta Pintér.

Ezzel párhuzamosan több ügynökséggel felvették a kapcsolatot, mit kiderült, vannak még serpa kísérettel, oxigénpalackkal haladó csúcstámadók, a serpák felajánlották segítségüket, amennyiben találkoznak Szilárddal és szüksége lenne rá.

A tájékoztatás tegnap éjjel jelent meg a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook oldalon, új információval a magyar mászó hollétéről, állapotáról nem érkezett. Ezt az idegtépő várakoztást pontosan tíz éve már átéltük. Akkor Erőss Zsolt és Kiss Péter nem tért vissza, reméljük, hogy hamarosan Suhajda Szilárdról megnyugtató híreket kaphatunk majd. Egy ország szorít érte.

Lelépő.hu

Kapcsolódó