Lelépő
Image default

Krizmaszentelés, lábmosás, utolsó vacsora megidézése – Ez történik nagycsütörtökön

Nagycsütörtökön az egyház az utolsó vacsorára emlékezik, ezzel kezdődik a szent háromnap, amikor a keresztények Krisztus megváltó áldozatát ünneplik az egész világon – tájékoztatott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).
 
Nagycsütörtök délelőtt a püspöki székhelyeken krizmaszentelési misét mutatnak be a főpásztorok az egyházmegye papságával koncelebrálva. Ekkor szentelik meg az olajokat, amelyeket a keresztelés, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés és a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak. A papság a mise keretében megújítja szenteléskor tett fogadalmait.
 
 
Nagycsütörtökön este az utolsó vacsorát idézik fel a katolikus templomokban. A szentmise Krisztus dicsőítésével kezdődik. Az orgona, a templomok csengői és harangjai ez után elhallgatnak és csak a nagyszombati vigília szertartáson szólalnak meg újra. A hagyomány szerint a világ harangjai ilyenkor „Rómába mennek”, ahol közösen gyászolják Jézust. A szentmise része a lábmosás szertartása is: megjelenítik, hogy Jézus megmosta tizenkét tanítványának lábát.
 
 
A szentmise végén a miséző pap minden díszítést eltávolít az oltárról, annak jelképeként, ahogy Krisztust megfosztották ruháitól. Az Oltáriszentséget egy külön kápolnába viszik, ott őrzik a nagyszombati vigília szentmiséig.
 
Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a Szent István Bazilika is felkészült húsvét négy napjára. Ebben a cikkünkben a pontos miserend mellett az is olvasható, mikor és milyen feltételekkel látogatható a bazilika.
 
Lelépő

Kapcsolódó