Lelépő
Image default

Szenzáció! Meghatározták a legendás Hunyadi család DNS-ét

Prof. Dr. Kásler Miklós irányításával Dr. Neparáczi Endre munkacsoportja Újgenerációs szekvenálással meghatározta két Hunyadi leszármazott teljes genom szekvenciáját – adta írül a Magyarságkutató Intézet. Úgy tudni, mindketten az E1b1b1a1b1a6a1c~ Y kromoszómás haplocsoportba tartoznak, amely széles Eurázsia elterjedtséget mutat.

Genetikailag sikeresen azonosították a Hunyadiak utolsó két férfi leszármazottját, így archeogenetikai vizsgálatokkal azonosíthatóvá váltak a Hunyadi-ház felmenőinek, például Hunyadi Mátyásnak a maradványai is. A Magyarságkutató Intézet tájékoztatása szerint az apa-fiú genetikai kapcsolatot klasszikus STR módszerekkel és teljes genom adatokkal is megerősítették.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a Corvinok ősi európai genom összetételűek.

A legmagasabb genetikai hasonlóságot az európai neolit mintákkal (mely népek szintén a Kárpát-medencéből eredeztethetőek) és az ősi magyarországi neolit és rézkori mintákkal mutattak. Corvin Kristóf a ritka, sporadikusan előforduló T2c1+146 anyai mitokondriális haplocsoportba tartozik. Ez a Mediterráneumban a leggyakoribb.

Édesapja a T2b csoportba tartozik, amely Eurázsia szerte elterjedt. Mindkét anyai vonal genetikai eredete összeegyeztethető az édesanyák történeti adatokból ismert származásával.

Mindeközben kijelenthető, hogy az előzetese alapján elképesztő lesz a még készülő, monumentális Hunyadi-sorozat. Ahogyan azt a Lelépő is megírta, még tavasszal mutatták be a Hunyadi TV-sorozat (nemzetközi címén Rise of the Raven) első trailerét a televíziós szakma legmeghatározóbb eseményén, az évente megrendezett cannes-i MIPTV vásáron és konferencián. Az első előzetes és a werkvideó alapján pedig elmondható, olyan, mint a Trónok harca, csak sárkányok nélkül.

Az előzetese alapján elképesztő lesz a még készülő, monumentális Hunyadi-sorozat

Lelépő, fotók: Magyarságkutató Intézet Facebook oldala

Kapcsolódó