Lelépő
Image default

A méltatlan káoszból születik újjá a Budapest legcsodásabb panorámáját nyújtó Citadella

A hosszú évtizedek óta elzárt és lepusztult erőd megújítása 2020 második felében a régészeti feltárásokkal indult, azóta folyamatosan, a terveknek megfelelően haladnak a munkával a Várkapitányság szakemberei. A belső udvar rendbetétele, a külső falfelületek felújítása után újabb fontos állomásához érkezett az építkezés.
 
Az erőd rekonstrukciója a parképületek belső homlokzati falainál folytatódnak, a falszerkezet közvetlen környezetében újabb feltárások lesznek, az erőd falainak új szigetelését is elvégzik.
 
 
Megkezdődik a látványterveknek megfelelően az erődfalak átvágása, a rondella új funkciók szerinti kialakítása és a szükséges szerkezetépítési munka. A déli erődfalszakasz visszaépítését követően a falak felületeit kőrestaurátori technológia szerint az egységes megjelenés érdekében restaurálják a szakemberek. 
 
 
A Citadella megújítása egy sok évtizedes adósság törlesztése, hiszen a Gellért-hegy csúcsán, turisztikailag kiemelt helyen, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak.
 
Egy zöld, nyitott, szabad parkot kívánnak létrehozni, a nyugati ágyútoronyban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítást alakítanak ki.
 
Lelépő.hu, fotók Nemzeti Hauszmann Program

Kapcsolódó