Lelépő
Image default

Most bárki bepillanthat Karikó Katalin munkásságába

A pandémia megfékezésében kulcsszerepet játszó mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin tanulmányait és tudományos elismeréseit bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanulmányi és információs központjában csütörtökön.
 
Az elmúlt két évben száznál is több tudományos elismerést elnyerő Karikó Katalin a kiállítás megnyitóján elmondta, a díjak különösen nem inspirálják, negyven évig nem kapott, “mégis nagyon jól elvolt”, vidáman dolgozott, mert kísérletei sikerültek.
 
 
A tárlat többek között azért is hasznos, mert látogatói hallhatnak arról, mennyiféle tudományos elismerés létezik, hiszen a legtöbben egyetlen egyet ismernek. De az nem szerepel a bemutatottak között – célzott a Nobel-díjra a kutató.
 
Karikó Katalin elmondta, kapott kifejezetten nők vagy bevándorlók számára alapított elismerést, de
 
elnyerte a legrégebbi amerikai tudományos elismerést, a kétszáz éves múltra visszatekintő John Scott-díjat is,
 
amelynek korábbi díjazottjai között szerepel Marie Curie, Thomas Edison, Nikola Tesla vagy Guglielmo Marconi.
 
 
A január végéig látható kiállításon Karikó Katalin több személyes tárgya látható, legfontosabb kitüntetéseit pedig a díjátadókon készült sajtó- és műtárgyfotók mutatják be. A megnyitón a kutató számos számos személyes tárgyát adta át az egyetemnek, így
 
növényszervezettani rajzait, szerves kémia jegyzeteit, dolgozatait és egy, az egykori Fáklya moziba szóló jegyet 1976-ból.
 
MTI, fotók: MTI, Rosta Tibor
 

Kapcsolódó