Lelépő
Image default

Ketrecbe zárták a hölgyet – Elképesztő látványt nyújt a felállványozott Szabadság-szobor

Egész Budapestet lázba hozta, hogy megkezdődött a Szabadság-szobor felújítása. A város ikonikus jelképének helyreállítása a Citadella megújításának részeként zajlik, és a projekt nemcsak az építészek és műemlékvédők, hanem a lakosság figyelmét is magára vonta. A Várkapitányság szakemberei felállványozták a szobor talapzatát, hogy elvégezhessék a posztamens állapotfelmérési, feltárási és diagnosztikai munkáit.

Megkezdődött a Szabadság-szobor felújítása

A felállványozott Szabadság-szobor lenyűgöző és egyben szokatlan látványt nyújt a Duna partjáról és a város számos pontjáról. Az építési munkálatok alatt a szobor olyan, mintha egy hatalmas ketrecbe zárták volna a hölgyet, aki évtizedek óta őrzi Budapestet. A fémkeretek hálózata körülöleli a monumentális alkotást, amely így új perspektívából mutatja meg magát a városlakóknak és turistáknak.

A We Love Budapest értesülései szerint a posztamens állapotfelmérési és diagnosztikai munkái után kezdődik majd a Szabadság-szobor tényleges felújítása. A szakemberek precíz és alapos munkával állítják helyre az időjárás és szennyezés által okozott károkat, hogy a szobor újra régi fényében tündökölhessen. Ezt követően a körülötte lévő terasz kialakítása is megvalósul, amely tovább növeli majd a Citadella és a Szabadság-szobor vonzerejét.

Méltataln volt a Citadella Budapesthez, most újjászületik

A felújítási munkálatok nemcsak a műemlék megőrzését szolgálják, hanem hozzájárulnak ahhoz is, hogy a Citadella és környezete még inkább a város egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjává váljon. Az újonnan kialakított teraszok és a helyreállított szobor várhatóan

még több látogatót vonz majd a Gellért-hegyre, ahonnan páratlan kilátás nyílik Budapest panorámájára.

Az állványok eltűnése után a Szabadság-szobor új életre kel, és továbbra is büszkén hirdeti majd Budapest szabadságvágyát és történelmi jelentőségét. A felújítás alatt pedig a városlakók és turisták izgalommal várják, hogy mikor pillanthatják meg újra teljes pompájában a híres szobrot, amely most átmenetileg ketrecbe zárva, de nem kevésbé lenyűgözően áll őrt a város felett.

Lelépő – Fotók: Nagy Renátó és Szakály Roland

Kapcsolódó