Lelépő
Image default

Itt tart most a Citadella megújulása

Újabb látványos szakaszához érkezett a Citadella újjászületése. Megnyitották a falakat és elkezdődött az ágyútorony kilátóteraszának építése is. 

Minden a tervek szerint halad a Citadellán

Tervezett ütemben halad a Citadella megújítása – jelentette be közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program. Szakembereik mára befejezték a keleti erődfal, az ágyútorony külső és belső homlokzatának, valamint a lődomb rézsűinek tisztítását, javítását és konzerválását.

Így már közel 6300 négyzetméternyi felület újult meg.

A falrendszert borító süttői fehérmészköveket, illetve a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörösmészköveket kőrestaurátori felügyelet mellett egy speciális réteggel fedték be. Ennek köszönhetően tartósak lesznek és jobban ellenállnak majd az időjárás viszontagságainak.

Az újjászületés egyik leglátványosabb elemeként megnyitották a falakat az északi és a déli oldalon, valamint az ágyútoronyál. A Szabadság-szobor mögött pedig egy látványos lépcsősort alakítottak ki, melyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába. A falak átvágásával az a cél, hogy ténylegesen kinyissák a Citadellát a nagyközönség előtt

ne csak szimbolikusan tegyük szabadabbá a korábban zárt erődítményt.

Új kilátóterasz épül

Megkezdték az ágyútorony kilátóteraszának építését, ahonnan a Citadellára látogató turisták Budapest páratlan szépségű panorámájában gyönyörködhetnek a jövőben. A terasz falán láthatóvá tesznek egy 1945 februárjában keletkezett repeszgránát vágta háborús sérülést. A tucatnyi kőelemre kiterjedő belövést szakszerűen távolítják el eredeti helyéről, hogy a megfelelő vizsgálatok és konzerválást követően újra be tudják mutatni a második világháború szomorú mementójaként.

Az értékmentő beavatkozást a Rondella új kiállítóterének építése miatt végzik el.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a Gellért-hegy csúcsán, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak. A fejlesztés eredményeként a Citadella zöldfelületét a másfélszeresére, 20.000 négyzetméterre növelik, az erődfalon belül egy új, 6.000 négyzetméteres közparkot, a nyugati ágyútoronyban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást hoznak létre.

Lelépő, fotók: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala

Kapcsolódó