Lelépő
Image default

Csodálatos lett a sümegi vár megújult szárnya

A Nemzeti Várprogramnak köszönhetően több mint egymilliárd forint uniós forrásból újították fel a Sümegi Vár keleti szárnyát.
 
Az északi épületszárny rekonstrukciója már tavaly elkészült a sümegi várban, mostantól pedig a benne lévő enteriőröket, valamint a vártörténeti kiállítást is láthatják a látogatók – írja az archeologia.hu.
 
 
Komoly fejlesztést élt meg az elmúlt hónapokban a Balaton-felvidék egyik legismertebb műemléke, a sümegi vár. A 13. századi eredetű vár jelenlegi arculata akkor alakult ki, amikor a 16. század közepén a folyamatos török veszélynek kitett Veszprém püspökei ide helyezték a székhelyüket. 
 
A déli oldalon fényűző palotaszárnyat emeltek (amely napjainkban romként konzerválva, emeleti szintjén lefedetlen terekkel látható), míg az udvar túloldalán gazdasági épületszárny készült. Ebben kapott helyet a 16. század második felétől a vár konyhája és sütőháza, itt élt a pék és a szakács, valamint az udvarbíró. Az archeologia.hu rámutat, az épület keleti részén volt az istálló, az emeleten pedig a katonák, a várnagy és a kapitány szállása volt. A 18. században elkezdődött pusztulástörténet során (amelynek nyitányaként feltehetően felgyújtották az épületegyüttest) természetesen ez a szárny is károsodott. A sümegi vár a múlt század ötvenes évei második felében az újjászerveződő magyar műemlékvédelem egyik legjelentősebb projektje lett.
 
 
A magazin emlékeztet arra, hogy az egykori berendezésből természetesen semmi nem maradt fenn, azonban a 17. századi inventáriumok a gazdasági szárnyat is többször leírják részletesen.  Ezeknek a nyomán tervezte meg az enteriőröket Lukács Zsófia, így a konyhát, a sütőházat, a pék és szakács lakórészeit, valamint az udvarbíró szobáját is láthatjuk.
 
A kevesebb eredeti részletét megőrző emeleti részen már nem az egykori berendezés rekonstrukciója, hanem a vár új kiállítása kapott helyet Buzás Gergely kurátori tevékenységének hála. A vártörténeti kiállítás örvendetes módon régészeti leletekkel, valamint a Pazirik Informatikai Kft. által készített virtuális rekonstrukciókkal, makettekkel, grafikákkal, videókkal és egyéb multimédiás eszközökkel roppant sokszínűen és látványosan mutatja be a sümegi vár évszázadait.
 
 
A megnyitón is erre hívták fel a figyelmet. A múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek képesek megmenteni a jövő számára – hangsúlyozta az MTI szerint a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Hozzátette: a megmentett műemlékek a jelen részeivé válnak, a jövő technikájával felszerelve pedig a következő generációknak is közvetíthetik a múlt értékeit.
 
Mint ismert, a Nemzeti Várprogramnak köszönhetően több mint egymilliárd forint uniós forrásból újították fel a Sümegi Vár keleti szárnyát.  A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.
 
A közelmúltban a Nemzeti Várprogram keretében újult meg a legendás magyar törökverő, Kinizsi Pál nagyvázsonyi vára és az egri vár is, amely soha nem volt még annyira izgalmas és látványos, mint most.
 
Lelépő.hu, fotók: Navracsics Tibor

Kapcsolódó