Lelépő
Image default

Eltévedtek a túrázók és rájuk is sötétedett a Börzsönyben – Terepfutók és hegyimentők segítettek nekik

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot tájékoztatása szerint még a hétvégén kellett két eltévedt túrázó segítségére sietniük a Börzsönyben.

Se fejlámpa se térkép, de még egy jól feltöltött telefon sem volt náluk

Hétvégén késő délután riasztotta a Pest Vármegyei Rendőrség ügyelete a speciális mentőket, hogy két túrázó eltévedt a Börzsönyben. A hegyimentő szolgálat ügyeletesének sikerült még felvennie a kapcsolatot a túrázókkal. Elmondták, hogy Nagy-Hideg-hegy felől indultak el Kisinóc irányába, de rájuk sötétedett, nincsen fejlámpájuk és nem tudják merre kell menni.

A telefonjukon nem volt offline térkép és nem is volt megfelelően feltöltve.


Mivel az első hívás a 112 segélykérő számon érkezett, sikerült azonosítani a segélykérés pillanatában sugárzott GPS koordinátát és megállapította, hogy a Sárga + útvonalon tartózkodnak a Mária út közelében. A hegyimentő szolgálat ügyeletes kérte a túrázókat, hogy maradjanak ott, ahol vannak. A Nagy-Hideg-hegyen állomásozó hegyimentő egységből két hegyimentő gyalog indult a nyomukba. A szolgálati autó és a Váci Rendőrkapitányság járőrei Kóspallag felől kerülve indultak el Kisinóc irányába.

A segélykérőkkel közben teljesen megszakadt a kapcsolat mivel lemerült a telefonjuk.

Terepfutó igazította őket útba a Börzsönyben

A nehéz terep miatt a hegyimentő egységek lassan értek a helyszínre és a megadott koordinátákon nem találták meg a segélykérőket. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat ügyeletese ekkor már segítséget kért a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóságtól is. Azt kérte, kiterjesszék a keresést nagyobb területre, de közben Kisinóc-Érsék tisztás közötti műúton a hegyimentő szolgálat terepjárós egysége találkozott egy terepfutóval, aki hasznos információkat adott.

Az elbeszélése alapján találkozott az eltévedt párral, adott nekik egy fejlámpát és útba igazította őket.

Az időpontok alapján az eltévedt túrázók alig 15 perccel a hegyimentők érkezése előtt elindultak Kisinóc irányába így elkerülve a gyalogos egységet. A térségben annyira rossz a térerő ellátottság, hogy a hegyimentő egységek is csak műholdas kapcsolaton tudtak kommunikálni a Cat S75 telefonok segítségével.

A segítséget kérő hozzátartozója közben elindult gyalog Kisinócról a Sárga+ útvonalon és rövidesen találkoztak az eltévedtekkel, ahogy a helyszínre érkező hegyimentő és rendőri egységekkel is. A túrázók jó állapotban voltak, orvosi segítségre nem volt szükség és Kisinóctól már saját gépjárművükkel hozzátartozóik kíséretében tudtak távozni.

Ezt olvastad már?

A téli túrázás komoly felkészültés és előkészületeket igényel. Ebben a cikkünkben összeállítottunk ehhez egy kisokost.

Ezek a téli kirándulás legfontosabb szabályai

Lelépő, fotók: Illusztrációk

Kapcsolódó