Lelépő
Image default

Indul a barlangok hónapja, elképesztő kalandokra csábít ez a nemzeti parkunk

Tizenhárom már meghirdetett programmal várja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kalandvágyókat, a Bükk szerelmeseit, túrakedvelőket, kirándulókat a Barlangok Hónapja kapcsán.

Túrázók előtt elzárt barlangok tárulnak fel

Hazánkban mintegy négyezerkétszáz barlang található, a Barlangok hónapja elnevezésű programsorozat pedig ezekre hívja fel a figyelmet. A nemzeti parkok és barlangok számos kedvezménnyel és egyedülálló programmal várja az érdeklődőket egész márciusban. Így van ezzel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is, melynek területén több mint ezer barlang található.

Ezek közül a legtöbb csak szakképzett barlangász túravezetővel látogatható, amire most számos jó lehetőség nyílik.

A nyitónapon, február 29-én csupán 100 Ft/fő regisztrációs díjért vehetnek részt a Szeleta Park által szervezett Szinva tanösvény túrán, ami útba ejti a világhírű Szeleta-barlangot is. Ehhez kapcsolódóan 16.30-tól a Herman Ottó Múzeum igazgatója, dr. Szolyák Péter tart előadást a Szeleta-kultúráról, kutatásáról és annak jelentőségéről.

A vármegye egyetlen cseppkőbarlangja és régészeti lelőhelyek is a figyelem középpontjába kerülnek

Március másodikán két időpontban is indul szakvezetés a Felsőtárkánytól 3,5 kilométerre lévő, Heves vármegye egyetlen cseppkőbarlangjába, az Esztáz-kői-barlanghoz is.

Speciális, hosszú barlangi túrán vehetnek részt az érdeklődők március 2-án, 9-én és 23-án a lillafüredi Szent István-barlangban is. Itt a szakemberek olyan részeit mutatják meg a barlangnak a látogatóknak, amelyek bejárására a rendszerint induló túrák alkalmával nincs lehetőség. Ezek a ritkán látható területek a Fekete-terem és Tordai-hasadék. Ezúttal, rendhagyó módon, a barlang története, változatos formakincse és kialakulása mellett, kiemelt figyelmet szentelnek a barlang élővilágára, az itt telelő „bőregerekre” és azok védelmére.

Március 16-án a kiépítetlen Kő-lyukba indul túra, amelynek kitöltéséből a bronzkori kultúra gazdag leletanyaga, valamint számos barlangi medvekoponya került elő. A helyet feltehetően a kőkorban élt ember kultikus célokra használta. A barlang bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is lehet találkozni.

Kihagyhatatlan kalandra csábít a Barlangok hónapja

Extrém overális barlangtúrával is készül a Bükki Nemzeti Park a Barlangok hónapjára. A Bükk-fennsík igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjának, a Bolhási-víznyelőbarlang látogatását kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, sportos felnőtteknek ajánlják.

A programokról bővebb információk a nemzeti park weboldalán olvashatók.

Lelépő, fotók: BNPI

Kapcsolódó