Lelépő
Image default

740 millióból újultak meg a balatoni kilátók

Balatoni kilátókat és kilátópontokat érintő fejlesztést valósított meg egy, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezette konzorcium a közelmúltban – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány.

Az ügynökség mintegy 740 millió forint pályázati támogatást költött a projektre. Az MTÜ több szervezettel, így az alapítványon kívül a fonyódi önkormányzattal, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.-vel is együttműködött. Részt vett a beruházásban a Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fenntartó Közhasznú Nkft, valamint a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. is.

A beruházás eredményeként Fonyódon promóciós táblákat helyeztek el a Sipos-hegyi kilátónál. Megújították a várhegyi Széplátó környezetét. Gyenesdiáson a Festetics-kilátó, Szigligeten az Óvár-kilátó, Balatonföldváron a Hajózástörténeti Látogatóközpont és kilátó szolgáltatásainak fejlesztése és bővítése történt meg.

Átfogó felújításon esett át Fonyódon a Szaplonczay sétány és elkészült Szántódon a Molyhos tölgy pihenőterasz. Balatonlellén a Kishegyi erdei élményközpont és kilátóterasz, Balatongyörökön a családbarát mese tanösvény várja megszépülve a kirándulókat.

Mindezek mellett múzeumpedagógiai fejlesztésekre és a marketingkommunikációs eszközök egységesítésére is költöttek, de készült gyermekfoglalkoztató füzet és online gyermekjátékok is a kilátókról öt-kilenc éves gyermekeknek.

Az alapítvány hangsúlyozta, hogy a fejlesztés célja a balatoni kilátók és kilátópontok „hálózatba kapcsolása” volt. Javasolják a látogatóknak, hogy a létesítményeket egymás után fedezzék fel, ez hozzájárul az érintett településeken eltöltött vendégéjszakák számának növekedéséhez, a térségre jellemző szezonalitás csökkentéséhez.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, nemrégiben befejeződtek a tihanyi Őrtorony-kilátó festési és karbantartási munkálatai is, így immáron megszépülve várja ismét a kirándulókat.

Lelépő, fotók: Jancsek Viktor, Fonyódi Turisztikai Egyesület facebook oldala

Kapcsolódó