Lelépő
Image default

Fotókon, hogyan tették meg első útjukat a Bahart vadonatúj, gyönyörű hajói

A rendszerváltás óta először érkezett négy új hajó a Balatonra, melyek közül kettő az összeszerelési munkálatok végéhez ért a napokban a Bahart tájékoztatása szerint.

A sikeres üzempróbákat követően megtehette első balatoni kilométereit a Tihany névre keresztelt komp és a Tomaj katamarán. A másik két hajó összeszerelési munkálatai is rendben haladnak. A Bahart tájékoztatása szerint a kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat.

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

A 2019 óta újra többségi állami tulajdonban működő Balatoni Hajózási Zrt. a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően tudta megvásárolni a hajókat, amelyek az utasokat szolgálják a jövőben. Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a korszerűsítés érdekében beszerzett két új személyhajót és két kompot a komáromi hajógyárban építették meg, majd szétszerelve szállították a Balatonra júliusban.

Elképesztően látványos légifotók készültek az új balatoni hajók érkezéséről

Senki sem unatkozott a nyáron

A nyár folyamán a műszaki, összeszerelési és berendezési munkálatok elkészültek. Így a négyből már két hajó megkezdhette az álló (funkcionális)- és futópróbákat. Ennek keretében vizsgálták például a hajók úszáshelyzetét, kormányozhatóságát, manőverezési képességét, illetve a vészüzemi funkciókat is kipróbálták.

A következő hetekben a további üzempróbákat hatósági szemlék és betanulási folyamat követi, valamint folytatódnak a még folyamatban lévő egy-egy komp és katamarán összeszerelési munkálatai.

A kompok acélszerkezetének tömege közel háromszáz tonna, tizenegy kilométer elektromos vezeték, nagyságrendileg négy tonna festék került felhasználásra az építés során. A katamaránokhoz egyenként százötvenhét tonna acél, kilenc tonna hegesztési segédanyag, tizennégy kilométer elektromos vezeték került felhasználásra.

„A Balaton nemzeti kincsünk és büszkeségünk. Azon dolgozunk, hogy ezt a Balaton-környéki fejlesztések is szolgálják” – emelte ki Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a sikeres kihajózást követően úgy fogalmazott, az új hajók szolgálatba állítása teljesen új minőséget jelent majd legnagyobb tavunk közlekedésében. Hozzátette: a fejlesztéssel egy régóta esedékes adósságot törlesztenek, hiszen a mostanáig közlekedő kompok és katamaránok negyven éve működnek itt a Balatonon.

„Jól szolgáltak, sokat láttak, de eljött a megújulás ideje” – fűzte hozzá.

A kormány jelentős, több mint hatmilliárdos tőkeemeléssel tette lehetővé a korszerűsítést

A történelmi léptékű fejlesztés most új mérföldkőhöz ért, ugyanis megkezdődhettek a már elkészült egy-egy új komp és katamarán üzempróbái is. Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója az új katamarán fedélzetén elmondta, hogy

a kompok forgalma tíz év alatt nyolcszázezerről ezerről 1,4 millióra emelkedett

és a kerékpárosok száma is több mint a duplájára nőtt.

„Egyértelmű volt, hogy szükség van új kompokra, kapacitásbővítésre és mellette műszaki megújulásra. A fejlesztésnek köszönhetően pedig a két új komp az eddigi legnagyobb jármű befogadó-képességgel rendelkező hajók lesznek a Balatonon. A legkorszerűbb motoroknak köszönhetően pedig az üzemeltetés és a közlekedés is hatékony és környezetbarát lesz” – tette hozzá a BAHART vezérigazgatója.

Lelépő, fotók: Bahart Facebook oldala

Kapcsolódó