Lelépő
Image default

Észak-Magyarország eldugott erdeiben bújik meg ez a gyönyörű és egészen különleges nevű vadvirág

Virágzik az ikrás fogasír Salgótarján közelében. A csodálatos vadvirágról az MTI fotósa, Komka Péter készített látványos fotókat.

Az ikrás fogasírról

A keresztesvirágúak családjába tartozó ikrás fogasír meseszép látványt nyújt az észak-magyarországi erdőkben. A tíz-harminc centiméteres magasságra is megnövő vadvirág általában áprilisban kezd virágozni, hogy egészen júniusig pompázzon. Levelei hármasan osztottak, örvös állásúak, örvönként három levél figyelhető meg rajtuk. Varázslatosan szép virágszirmai akár 25 milliméter hosszúak is lehetnek és bókoló fürtben nyílnak.

Erdei patakok mentén, bükkösökben, szurdokerdőkben fordul elő, gyengén meszes, tápanyagban gazdag talajon. Hazánkban a hegyvidéki bükkösök mellett a gyertyános tölgyesek jellemző faja. Magyarországon védett, veszélyeztetett faj, eszmei értéke tízezer forint.

Erre keresd

Magyarországon csupán néhány helyen nyílik, így megfigyelése hatalmas élményt jelenthet. A ritka vadvirág csupán néhány kivételes helyen pompázik az országban, őshonos élőhelyük közelében pedig még több felfedezni való várja a kirándulókat.

A Zempléni-hegység, a Tornai-karszt, a Tarna vidéke és a Salgó környéke azok a területek, ahol az ikrás fogasír otthonra talált. Ahhoz, hogy rábukkanjunk a lila virágokra, némi túrázás, nyitott szemmel történő természetjárás szükséges. A Zempléni-hegység lenyűgöző tájai, a Tornai-karszt különleges vidékei, a Tarna-menti festői dombok és a Salgó környékének várromjai mind olyan látnivalók, amelyeket érdemes felkeresni az ikrás fogasír keresése során.

Lelépő, fotók: MTI, Komka Péter

Kapcsolódó