Lelépő
Image default

Káli istennő mellett falusi történetek kelnek életre a zánkai tűzfalakon

A zánkai Kisbirtok Kultbázis Színes falu, színes ház elnevezésű összeművészeti programsorozata több, mint egy egynyári projekt: a szervezők reményei szerint messze túlnyúlik az időn és a házfalakon.

Street art egy zánkai kőkerítésen, kortárs festmény egy házfalon, színek és dallamok párban. Jól hangzik, ugye? Jöhet mellé DJ Qucee szettje egy ház udvarán? Esetleg az underground pop legizgalmasabb hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy felújított pajtában? Helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása – ezekről szól a VEB2023 KULTHÁLÓ projektjének zánkai története.

„Színezzük ki együtt Zánkát!”

– így hangzott a KULTHÁLÓ keretében közzétett felhívás. A Kisbirtok Kultbázis olyan zánkai felületeket keresett, amikre kortárs képzőművészek helyezhetnek fel alkotásokat. Street art alkotások készülnek tehát balatoni felfogásban, a faluképbe illő és a helyi kontextusba beágyazott falfestményekkel.

A Színes falu, színes ház projekt keretében hat alkotás készül,

melyeket izgalmas szakértői beszélgetésekkel, művészeti sétával és improvizációs koncertekkel fűszerezve mutatnak be minden hónapban, májustól szeptemberig. A programsorozat zárásaként a helyi gyerekkórus és asszonykórus, valamint a résztvevő underground pop, jazz, soul zenészek adnak közös koncertet a felújított pajtában, és egy séta keretében, az alkotók bemutatása mellett lehet majd megtekinteni az összes elkészült művet.

Street-art alkotásokban országszerte számos helyen gyönyörködhetünk. Varjas Judit alkotása, az ikonikus tapolcai halas lépcső, egy budapesti ház faláról a Macskafogó köszön vissza ránk és Kolodko Mihály zseniális miniszobrai is megérnek egy-egy célirányos városnézést.

Lelépő.hu

Kapcsolódó