Lelépő
Image default

A legjobb őszi túra most Zánkára vezet

A Színes falu, színes ház KULTHÁLÓ projekt keretében idén nyáron színes művészeti alkotások borították be a zánkai házfalakat. Az ötletgazda Kisbirtok Kultbázis csapata reméli, hogy ez csak az első fejezet afelé, hogy Zánka egy művészetileg is izgalmas, múltat és jelent összekötő úti céllá váljon. A street art jött, látott és győzött.

Street art alkotások vonzzák a tekintetet Zánkán

A KULTHÁLÓ VEB 2023 keretében idén nyáron a zánkai Kisbirtok Kultbázis volt a központja a Színes falu, színes ház elnevezésű összeművészeti projektnek, ami bőven túlnyúlt a házfalakon. A nemzetközileg is elismert street art alkotók festményei a művészeti projekt idei szakaszának vége után is velünk maradnak.

Bárki megnézheti, hogyan fest a Káli istennő egy zánkai tűzfalon vagy miként alakul kortárs festménnyé a Lídia Borház tulajdonosának bajusza.

Kiderül, hogyan kerül egy róka az egykori malomhoz tartozó épület falára és milyen, amikor az arra járó gyerekek is beszállnak a festésbe a strand melletti kép alkotásakor. Láthatjuk, hogyan kacskaringóznak a kékfestő motívumok egy magánház homlokzatán, és

hogyan borítják be színes fügék a Fügekert kőkerítését.

Ajánlott útvonal:

  1. Jakócs Dorottya alkotása – Kisbirtok Kultbázis – Rákóczi út 15.
  2. Németh Zoltán MNU alkotása – Barkácsbolttal szemben – Rákóczi út
  3. FatHeat alkotása – Balaton car előtti épület – Rákóczi út 96.
  4. Gyulai Attila alkotása – zánkai strand
  5. Void alkotása – Lídia borház – Rákóczi út 112.
  6. Mentha alkotása – Fügekert – Fő utca 30.

„Zánka a Káli-medence kapuja, az Északi part origója: rengeteg lehetőség rejlik benne. Büszke vagyok rá, hogy idén KULTHÁLÓ helyszín lettünk és belevághatunk egy olyan projektbe, amiben a művészetek, a kultúra, a helyi értékek összefonódnak!” – mondja Szabó Andrea, a Kisbirtok Kultbázis megálmodója, a Színes falu, színes ház projektvezetője.

Új értelmet adnak a felületeknek

A Kisbirtokra Jakócs Dorka műve került, ami Szabó Andrea régi álmának beteljesülése. A Káli istennő képe meglátása szerint igazi női energiákkal átitatott, szinte magnetikus alkotás, ami

mindenkit magával ragad, aki egyszer látta.

„A street art alapvetően tudja megváltoztatni – kicsit elvont kifejezéssel élve – a láthatóság, élvezhetőség kontextusait, új életet és értelmet ad a felületeknek” – magyarázza Nagy Krisztián, a KULTHÁLÓ projektvezetője. Hozzátette:

olyan képi világot, tematikát hoznak a településre az alkotók, amit itt eddig nem tapasztalhattak.

„Szerintem nagyon izgalmas nekiindulni és bejárni ezt a hat alkotást: közben gondoljatok arra, hogy minden kép a művész, és a háztulajdonos találkozásából jött létre, tele van számos történettel, többlet jelentéssel. A kortárs művek a falu mindennapi életének részei lettek. Bár talán elsőre furcsa volt a jelenlétük, azt gondolom, hozzájárulnak ahhoz, hogy Zánka egy még színesebb turisztikai desztináció legyen!” – mondja Budavári Dóra, kommunikációs vezető.

Lelépő

Kapcsolódó