Lelépő
Image default

Kettős siker Tallinban – Veszprémet és Miskolcot is díjazták egy nemzetközi versenyen

A Green Destinations nemzetközi szervezet 2023. október 8-10-e között tartja éves világtalálkozóját Tallinban. Ennek csúcspontjaként hirdették ki az idei TOP100 Fenntartható turisztikai jó gyakorlat világverseny idei nyerteseit. Idén először a verseny elindulása óta két magyarországi település fenntartható turisztikai projektje is a díjazottak között szerepel. 

Veszprém a legjobbak között

A TOP 100 listára felkerült Veszprém Megyei Jogú Város, Európa Kulturális fővárosa 2023 projektje, a “10 hónap – 10 kihívás”  fejlesztési program. Ennek keretében tíz kiemelt fenntarthatósági területen tíz intézmény és az önkormányzat bevonásával valósult meg egy komplex, városi szintű fenntarthatósági program az Innotime Hungary Kft. szakmai koordinációja mellett. A projekt egyszerre szolgálja a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is. Felvállalt célja nemcsak a szolgáltatások fejlesztése, hanem

a helyi közösség és az ide érkező turisták fenntarthatósági szemléletformálása is.

A veszprémi jó gyakorlat más fórumon is a nemzetközi figyelem központjába került. Ahogyan azt a Lelépő is korábban megírta, a Future of Tourism Coalition nemrég beválogatta a koalíció által javasolt legjobb módszertani megoldások közé.

Top100-ban az avasi borkultúra

A TOP100 listára került másik projektet Miskolc város fenntarthatóságot fókuszba állító turisztikai szolgáltatói, a Bükki Kör tagjai kezdeményezték. A TOP100 versenyre való nevezés során több alulról építkező, a turisztikai szolgáltatói közösség által megvalósított projektje is versenybe szállt. Ezek közül végül az elsősorban a társadalmi fenntarthatóságra fókuszáló, a történelmi Avas megőrzésének és revitalizálásának témáját választották ki.

Célja az komoly hagyománnyal bíró pince- és borkultúra újjáélesztése.

Mint ismert, a Green Destinations versenyét 2014 óta évente rendezik meg. A szervezet egy nyílt pályázati felhívásra érkezett jó gyakorlatokból választ ki százat. Alapvető feltétel, hogy ezek

kiemelkedőek legyenek hatékonyságuk, innovációjuk, inspirációjuk és átadhatóságuk szempontjából.

A TOP100 sikersztori széles körű nemzetközi szakmai és sajtófigyelmet kap a következő hónapokban. A listán szereplő díjazottak indulhatnak a Green Destinations Story Awards díjért, amelynek eredményét tradicionálisan az ITB Berlin kiállításon hirdetik ki.

Lelépő, fotó: Veszprém és Miskolc hivatalos oldalai

Kapcsolódó