Lelépő
Image default

Több mint egy hónapot töltött az óceánon Weöres Szabolcs

Négy kvalifikációs viadalt is sikerrel teljesített és több ezer kilométert vitorlázott az elmúlt évben Weöres Szabolcs. A magyar sportoló a világ legnehezebbnek tartott versenyére, a Vendée Globe-ra készül, amelyen egyedül, kikötés nélkül kell körbehajózni a Földet.

Sikeres évet tudhat maga mögött a magyar vitorlázó

A vitorlázás Mount Everestjének is nevezett megmérettetésen való induláshoz minden eddiginél szigorúbb feltételeket szabtak meg a szervezők. A nagy érdeklődés miatt negyven főben határozták meg az indulói létszámot és a kijelölt versenyeken kell összegyűjteni a részvételhez szükséges mérföldeket.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta már korábban, Weöres Szabolcs eredményes éven van túl. 2023-ban véghez vitte, amit eltervezett:

négy viadalt is sikerrel teljesített.

Négy nagy versenyen gyűjtötte a mérföldeket Weöres Szabolcs

A New Europe névre keresztelt hajó átépítése után júliusban Fa Nándorral vett részt az 50. Rolex Fastnet Race-n, ahol 348 tengeri mérföldet írhatott jóvá. Szeptemberben Irina Grachecvával indult a Défi Azimuton, itt 294 mérföldet gyűjtött be.

Novemberben szintén vele vett részt a Transat Jacques Vabre-n, amiért 1880 mérfölddel gazdagodott. Végül szólóban a Retour a la Base elnevezésű újabb transzatlanti menettel zárta az esztendőt. A verseny 3500 mérföldet ért számára. Ezeken a megmérettetéseken

összesen több mint 777 órát, azaz több mint egy hónapot töltött vízen versenyzéssel!

Elképesztő, mennyi időt töltött a vízen a magyar sportoló

Ehhez hozzájön még a sok tesztvitorlázás, illetve a több mint huszonötezer kilométer utazás Magyarország és a különböző tengeri kikötők között. A hajót ugyanis folyamatosan fejleszteni kell, kijavítani a kisebb-nagyobb hibákat, tesztvitorlázáson ellenőrizni, mi hogyan működik a versenyek között felkészülési időszakokban.

Weöres Szabolcs összességében 10 204 mérföldet szerzett eddig a Vendée Globe szempontjából, ezzel a 34. helyen áll a kvalifikációs listán. A magyar hajós tavaly előtt szintén négy versenyen gyűjtötte a mérföldeket. Ezek közül a legnagyobb a Route du Rhum (A rum útja) volt 3550 mérfölddel;

Weöres Szabolcs első magyarként teljesítette a világ egyik legnépszerűbb óceáni viadalát.

Irány a Vendée Globe!

Jövőre a Vendée Globe előtt még két viadal szerepel Weöres Szabolcs versenynaptárában. A május végén rajtoló New York Vendée-Les Sables d’Olonne szóló transzatlanti megmérettetés, a Vendée Globe utolsó kvalifikációs lehetősége, majd a Défi Azimut szeptemberben. A tizedik Vendée Globe 2024. november 10-én rajtol Les Sables d’Olonne-ból.

Weöres Szabolcs óceáni megmérettetéseiről az EXTRÉM rovatunkban vagy ide kattintva lehet részletesebben olvasni.

Lelépő, fotók: Weöres Szabolcs, Szabi Ocean Racing

 

Kapcsolódó