Lelépő
Image default

A természetben is Istent keresőket és szólítja meg ez az új, gyönyörű hazai tanösvény

A Bakonybélben található Szent Mauríciusz Monostor nemrégiben új tanösvénnyel gazdagodott, mely tizenhat táblán keresztül vezet be a teremtésvédelem különleges gondolatiságába.

Teremtésvédelem egy 200 éves kertben címmel készült el decemberben a Szent Maurícisz monostor történeti kertjének sétaútvonala mentén az új tanösvény. A tizenhat tábla mellett végighaladva

a természetvédelem, a környezetvédelem, az ökológia és a Teremtő kapcsolatába mélyedhetünk el.

Mi az a teremtésvédelem?

A teremtésvédelem kifejezést Ferenc pápa Áldott légy (Laudato sí) kezdetű enciklikájánban jelent meg. Írásában az egyházfő már 2015-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy

a természet- és környezetpusztításnak komoly társadalmi vonatkozásai vannak.

A fogalom négy nagy téma köré épül fel: természetvédelem, környezetvédelem, ökológia, és a Teremtő. Míg mások könyveket töltenek meg az erről szóló gondolatisággal, a Szent Mauríciusz Monostor információs táblára vitte.

Tizenhat táblán, a helyi adottságokkal összefüggésben, minden korosztály számára befogadható, gondolatébresztő módon alkották meg a tanösvényt.

Mi minden vár azokra, akik végigsétálják az új tanösvényt?

Rácsodálkozás mindarra, amit látunk, ami jelen van, és a teremtett világ csodáin keresztül a Teremtőre.

A hivatalos tájékoztatás szerint a négymillió forintból megvalósult projekt keretében a tanösvény mentén új szeméttárolókat, köztük egy szelektív hulladék gyűjtőt is kihelyeztek. A zarándok udvarban pedig nyolc kerékpár tárolására alkalmas kerékpártámaszt állítottak fel.

A monostori látnivalók, köztük az új teremtésvédelmi tanösvény is, minden bakonybéli lakcímmel rendelkező látogató számára egész évben ingyenesek.

Lelépő, fotók: Szent Mauríciusz Monostor hivatalos weboldala

Kapcsolódó