Lelépő
Image default

Virtuálisan is bejárható az ország egyik legrejtélyesebb villája

Mindig is érdekelte, hogy mi az a titokzatos épület, ami a Budakeszi út 38. szám alatt áll? Miért újították fel 2016-ban, milyen feladatot lát el napjainkban, és milyen célt szolgált építője, Hild József korában? A legendás Hild-villa eddig csak rendezvények alkalmával volt látogatható, azonban most virtuálisan is megnyitjuk kapuinkat a nagyközönség előtt!


A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) új virtuális sétájának segítségével végigjárható a földszint és az alagsor, de még a villa körüli kanyargós út is.

Helyiségről helyiségre kalandozhatunk az épületben, miközben értékes információkat hallhatunk és olvashatunk a villa történetéről és titkairól.

A legfontosabb tudnivalókat az épületről az egyes tárgyakhoz kapcsolódó infoboxokban helyeztük el, amelyeket minden helyiségben külön hanganyag kísér és egészít ki, de igény szerint ez akár ki is kapcsolható. Érdemes szemfülesnek lenni, mert a programban elrejtettünk néhány különös tárgyat, amelyek egy kattintásra életre kelnek.

A villát virtuálisan végigjárva megismerkedhetünk az épület történetével, Hild József építészetével, a villa felújításának részleteivel, illetve magával az kutatóintézettel és azzal, hogy az egyes helyiségek milyen funkciót látnak el napjainkban.

Egy gombnyomással előhívható a villa kicsinyített alaprajza, amelynek segítségével bármelyik helyiségbe eljuthatunk egyetlen ugrással.

Kiderül, hogyan nézett ki a budai helyvidék a reformkor idejében, egészen pontosan az 1830-as és az 1840-es években, amikor is 55 éves korában megtervezte és megépíttette Hild József, korának elismert építésze és építőmestere saját maga számára a Budakeszi úton álló Hild-villát.

Megtudhatjuk, hogy a 2016-os felújítás milyen célból valósult meg, valamint azt is, hogy miként történt a villa belsőépítészeti kialakítása során Kokas László és a Kokas Műterem tervei szerint. A látványvilágnál a klasszicizmus jegyei a meghatározóak, de a működést a legkorszerűbb technológia szolgálja – erre számos példát fedezhetünk fel az épület körbejárása során.

A villa alagsorában található kis boltozatos szoba az egyetlen helyiség az épületen belül, ami teljes egészében fennmaradt Hild József eredeti tervei szerint, ugyanis egyik építész sem változtatott rajta a felújítások során. Ezt funkciója is kiválóan tükrözi:

a helyiségben egy emlékszoba kapott helyet Hild József építészetét és életművét bemutató tárlattal,

amely eddig csupán rendezvények idején volt megtekinthető az ide látogatók számára. Most betekintést nyerhetünk ebbe a kis helyiségbe is, ahol minden fontos információt megtalálhatunk a tárlatról.

A Hild-villát bemutató virtuális séta elérhető az MMA MMKI honlapján IDE kattintva!

lelépő.hu, Fotók: MMA

Kapcsolódó