Lelépő
Image default

Öt természetvédelmi szervezet összefogásának köszönhetően nyerte vissza szabadságát négy kisvidra

Olivér, Orsi, Dolli és Dóri – így hívják azt a négy fiatal vidrát, aki a napokban visszanyerte szabadságát öt különböző szervezet együttműködésének köszönhetően.

Hatalmas küzdelem kellett a négy vidra megmentéséhez és felneveléséhez

„Mondhatnánk, hogy egyik befogta, másik hazavitte, harmadik meggyógyította, negyedik etette, az ötödik pedig elengedte, de valójában minden szervezet egy kicsit ott volt mindenben, és az összefogás jelképeként együtt engedtük szabadon a vidrákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” – írja weboldalán a nemzeti park.

A tájékoztatás szerint Olivért tavaly nyáron, kölyökként, a Keszthelyi-öbölből mentették ki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat, valamint a BfNPI munkatársai. Az akkor alig egy hónapos elárvult kölyök a Petesmalmi Vidraparkba került. Társával, Orsival, a szintén kölyökként bekerült vidralánnyal közösen térhettek vissza a Kis-Balaton eldugott nádasába.

Vidraoviból vissza a természetbe

„Dolli és Dóri pedig tavaly szeptemberben estek bele egy cég szerelőaknájába” – mesélik a nemzeti park munkatársai. Hozzáteszik, a Petesmalmi Vidraparkban a kölykök kezdetben 3-4 óránként szoptak, és ahogy egyre nagyobbak lettek, fokozatosan tértek át a halevésre. Több hónap áldozatos munkáját követően

a „vidra oviba” kerültek, ahol már önállóan készültek fel az életre.

Most pedig együtt úszhatnak tovább a Fehér-vízi láp vadregényes vizein.

Mint ismert, a vidra Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Lelépő

Kapcsolódó