Lelépő
Image default

Ekkor kezdheti meg a csúcstámadást oxigénpalack nélkül a Himalájában mászó Varga Csaba

Varga Csaba nagyváradi hegymászó a Hazajáró tájékoztatása szerint az alaptáborban pihen, a hét második felében pedig megkezdheti a Nanga Parbat csúcstámadását.

Egyre közelebb Varga Csabához a 8125 méteres csúcs

Ahogyan arról a hegymászó kommunikációs csapatának, a Hazajárónak a beszámolói alapján a Lelépő is megírta, Varga Csaba rendkívül sikeresnek értékelte az első és második akklimatizációs körét is, ha pedig megnyílik az időjárási ablak, megkezdheti a csúcstámadást is.

A cél a Himalájában található Nanga Parbat 8125 méteres csúcsának elérése oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

Mint ismert, a hegymászó kettős céllal indul a Nanga Parbat nyolcezeregyszázhuszonöt méteres csúcsára. Egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását hirdeti. Másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete,

A MAGYARORSZÁGI KÁRPÁT EGYESÜLET (MKE) SZÁZÖTVEN ÉVES JUBILEUMÁRA KÍVÁN MEGEMLÉKEZNI.

Mit lehet tudni a Nanga Parbatról?

Nanga Parbat a Himalája egyik ikonikus hegycsúcsa. Pakisztán területén található és a kilencedik legmagasabb hegycsúcs a világon.

A „Nanga Parbat” jelentése „meztelen hegy” az urdu nyelven, ami arra utal, hogy a hegy déli oldala meredek és kiálló sziklákkal tarkított, így meghódítása hatalmas kihívást jelent a hegyymászók számára. Az első sikeres csúcstámadás 1953-ban történt, Hermann Buhl osztrák hegymászó elérte a csúcsot.

A magyar hegymászók közül eddig kizárólag Erőss Zsolt tudta meghódítani a Nanga Parbat csúcsát.

1999-ben azonban csúcsengedély nélkül mászott, így az elért eredményét nem tekintették hivatalosnak.

Varga Csaba hatodik nyolcezresét is kipipálhatja

A nagyváradi hegymászó rendkívül sikeres, eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013: Gasherbrum II (8035 m), 2014: Broad Peak (8051 m), 2017: Manaszlu (8163 m), 2019: Gasherbrum I (8068 m), 2021: Dhaulagiri (8167 m).

Varga Csaba sikeres akklimatizációjáról további képeket a Hazajáró oldalán lehet megtekinteni ide kattintva.

Az elmúlt hetekben másik magyar hegymászókért, Kerekes Bencéért és Klein Dávidért is szurkolhattunk. Ők Pakisztán legveszélyesebb hegyének egyik csúcsát az Istor-o-Nal-t vették célba. Ahogyan arról a Hóhatár információi alapján beszámoltunk, szép, technikás mászással, de csúcselérés nélkül zárult az expedíciójuk.

Lelépő, fotók: Varga Csaba, Hazajáró

Kapcsolódó