Lelépő
Image default

Vadkamera vette fel azt a bükki vadmacskát, aki egy bagolyodúban hozta világra a kölykeit

Még júniusban számolt be arról a Bükki Nemzeti Park, hogy egy egészen különleges helyet választott magának egy ott élő nőstény vadmacska arra, hogy világra hozza kicsinyeit. A Bükkben több mesterséges bagolyodút is telepítettek, hogy elősegítsék a madarak költését. Ezeket a vackokat azonban a vadmacskák is nagyon szeretik.

Bagolyodúban élt a vadmacska

A baglyokhoz hasonlóan a vadmacskák is előszeretettel használnak idős, odvas fákat szaporodóhely, illetve nappali búvóhely gyanánt. Májusban már érzékelték a Bükki Nemzeti Par munkatársai, hogy egy vadmacska költözött be az egyikbe, május 29-i ellenőrzésük során pedig bebizonyosodott, hogy itt hozta világra kölykeit, hiszen

az odúban a kifejlett példány nem volt látható, a kölykök viszont ott voltak.

Videón egy példány

A Bükki Nemzeti Park munkatársai akkor úgy fogalmaztak a kicsikről: „ládában folyamatosan ficeregtek, néha fel-fel néztek. A kis tükrön keresztül nézve nehéz volt megállapítani az izgő-mozgó kölykökről, hogy pontosan hányan vannak, de három példány biztosan volt. Így bebizonyosodott, hogy szaporodóhelyül használta a vadmacska a költőládát.”

Most pedig az egyik példány a vadkamera képén is feltűnt, a felvételeket pedig a nemzeti park megosztotta a közösségi oldalán.

Ezt olvastad már?

Somogyi László, kedvenc balatoni túravezetőnk nem mindennapi fotót készített. Egy vadmacskával találkozott a Bakony erdeiben. Úgy véli, házi és vad hibrid lehetett. „A farka és a testének a mintázata vadmacskára utalt, viszont az a tény láttam és le tudtam fotózni azt sejteti hogy házi vére is van” – tette hozzá.

Vadmacska bukkant fel a Bakonyban, le is fotózták

Lelépő

Kapcsolódó