Lelépő
Image default

Az egész világ számára karnyújtásnyira kerültek Magyarország világörökségi helyszínei

Magyarországi világörökségi helyszínek is felkerültek a Google Arts & Culture felületére. A platformon a felhasználók új helyeket, látványosságokat és műalkotásokat fedezhetnek fel. Emellett közelebbről is megismerhetik a világ legfontosabb történelmi eseményeit.

Magyar UNESCO helyszínek a fotelból

Mostantól az UNESCO világörökségi listáján szereplő magyarországi nevezetességek is megtekinthetők a Google Arts & Culture internetes oldalon.

Felkerült a felületre például a Budapesti Duna-part, a Várnegyed és az Andrássy út.

Az idén százötvenedik születésnapját ünneplő főváros Duna-parti területe és Várnegyede 1987-ben lett világörökségi helyszín. Ez 2002-ben az Andrássy úttal és szomszédságával is kiegészült, annak építészeti és kulturális látványosságainak köszönhetően.

Felkerült az oldalra Pécs és az ottani ókeresztény sírkamrák.

A rómaiak által alapított ókeresztény nekropolisz számos történelmi eseménynek és emlékműnek adott otthont. Ezek közé tartozik a 2000-ben világörökségi státuszt kapott sírkamrarendszer is, amely az egykori római társadalom temetkezési szokásainak emlékét őrzi.

Pannonhalmi Főapátság és Hollókő is elérthető a Google Arts & Culture felületén

Megtalálható az oldalon a több mint ezer évvel ezelőtt alapított Pannonhalmi Főapátság is, amely 1996-ban érdemelte ki a világörökségi címet. Megtekinthetővé vált Hollókő is, ahol szinte érintetlenül fennmaradtak az elmúlt korok hagyományőrző épületei és jellegzetességei.

Hollókő 1987-ben vált a világörökség részévé.

Mint ismert, a Google Arts & Culture kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a kulturális intézmények és elismert művészek közreműködésével az online térben mindenki számára elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A felületen a felhasználók a magyarországi látványosságok mellett Mongólia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország és Spanyolország világörökségi helyszíneit is megtekinthetik.

Lelépő, fotók: Unsplash, Pannonhalmi Apátság hivatalos oldala

Kapcsolódó