Lelépő
Image default

8+1 tipp, amivel biztonságos lesz a vadkempingezés

A vadkempingezés egy rendkívül izgalmas, természetközeli élmény, azonban számos veszéllyel is jár. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint megfelelő elővigyázatossággal és biztonsági intézkedésekkel minimalizálhatjuk annak a kockázatát, hogy bűncselekmény áldozatává váljunk.

A szakértő 8+1 tippet gyűjtött össze annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassuk magunkat akkor is, ha életünk kalandjára készülünk belföldön, vagy valamelyik külföldi vadonban.

Ismerd meg a helyi kockázati tényezőket!

Indulás előtt érdemes informálódni az adott terület bűnözési statisztikáiról és a potenciális veszélyekről. Nézz utána a helyi jogszabályoknak, korlátozásoknak, előírásoknak és kövesd azokat.

Válassz biztonságos kempinghelyet!

Elengedhetetlen, hogy olyan területeken verj tábort, amely ismert és biztonságos vadkempingezési lehetőségeket biztosít. Még indulás előtt beszélj másokkal, akik már kempingeztek az adott területen, és kérj tőlük ajánlásokat.

Csoportban kempingezz!

A csoportos kempingezés biztonságosabb lehet, mint egyedül, így, ha lehetséges, kempingezz barátokkal vagy családtagokkal. A nagyobb csoportok általában kisebb eséllyel válnak a bűnözők áldozataivá, mint a magányos utazók.

Legyél látható és kommunikálj folyamatosan!

Ha lehetséges, táborveréskor válassz olyan területeket, ahol van térerő. Tájékoztass másokat arról, hogy hol kempingezel, meddig maradsz ott és hova mész tovább. Fontos, hogy rendszeresen tarts kapcsolatot valakivel, aki tud segítséget kérni akkor, ha hosszabb ideje nem hall felőled.

Rejtsd el az értékeidet!

Ne hagyj értékes tárgyakat a sátorban vagy a kempinghelyen. Tartsd az értékeket lezárt táskákban vagy dobozokban. Ha autóval utazol, ne hagyd ezeket a gépkocsiban, és mindig zárd le jól a járművet. Az irataid és a fizető eszközeid mindig legyenek nálad. Éjszakára is magadra rögzíthetsz egy kisebb méretű táskát vagy hozzá kötheted a csuklódhoz.

Figyelj a környezetedre!

Legyél figyelmes a kempinghelyen és annak környékén. Ne bízz meg vakon senkiben, kezelj mindenkit fenntartásokkal. Ha valami gyanús vagy veszélyes helyzetet észlelsz, távozz azonnal és jelentsd a hatóságoknak. A megelőzésben és a veszély kiszűrésében segítségedre lehetnek az infrakamerák, amelyeket a sátrad vagy a lakókocsid közelébe tudsz letenni, így azonnal érzékelheted, ha illetéktelenednek közelítnek feléd.

Légy mindig indulásra kész!

Készülj fel arra, hogy hirtelen kell elhagynod a táborhelyed. Lehetőleg ne pakold nagyon szét a holmiaidat. Az autóval úgy parkolj le, hogy baj esetén „irányba” legyél és forgolódás, tolatás nélkül, azonnal el tudj indulni.

Rendelkezz önvédelmi ismeretekkel!

Néhány alapvető önvédelmi ismeret és technika elsajátítása segíthet a biztonságod fenntartásában. Az önvédelmi edzéseken megtanulhatod az alapvető védekezési technikákat és azoknak az eszközöknek, így például a paprikaspay-nek az alkalmazását, amelyek használata akár életet is menthet baj esetén.

+1 Bízz magadban és a megérzéseidben!

Ne feledd, a megfelelő előkészületek és az óvatosság kulcsfontosságú a biztonságos vadkempingezéshez. Emellett mindig hallgass a megérzéseidre! Ha valami azt súgja, nem vagy jó helyen, állj tovább, és keress olyan helyet, ahol biztonságban érzed magad!

Lelépő, fotók: Unsplash

Kapcsolódó