Lelépő
Image default

Mentők zarándokolnak az ország első számú kegyhelyére, hogy megerősítsék hitüket

Betegápolók és mentők, valamint szimpatizánsok zarándokolnak Mátraverebély-Szentkútra szombaton, hogy megerősítsék istenkapcsolatukat. A Lellisi Szent Kamill zarándoklatot hatodik alkalommal tartják – közölte a kegyhely sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

Kerekes-Dancsok Regina elmondta: a nemzeti kegyhelyen Takács Péter egészségügyi államtitkár és Orosz Lóránt kegyhelyigazgató fogadja a zarándokokat. Ismertette: mentők, betegápolók, egészségügyi dolgozók, illetve családtagjaik és szimpatizánsok együtt zarándokolnak el

minden évben a nemzeti kegyhelyre, hogy megerősítsék hitüket, és áldást kérjenek.

A kegyhely legendája

A hagyomány szerint 1091–92-ben Szent László király ellenségei elől menekült, és egy szakadék fölé ért. Innen reménytelen volt a továbbjutás, de lovával ugratott egyet, és ekkor fakadt itt az első forrás.

A XIII. század végétől Mátraverebély falu temploma fokozatosan zarándokhellyé vált, amelyet egy későbbi földesúr, Verebélyi Péter erdélyi alvajda jelentős mértékben fejlesztett a XIV. század végén. Az újonnan épült gótikus templom 1400-tól a legnagyobb búcsújáróhelyeknek adott búcsúkiváltságokkal rendelkezett.

Csodálatos gyógyulások kötődnek hozzá

Az első, írásban is rögzített gyógyulás a környékbeli török hódítás korai, zavaros időszakát követően a XVII. században történt, amikor egy verebélyi néma pásztorfiú egy patkónyomból vizet ivott a falu fölötti hegyen, és visszakapta beszélőképességét. A másik hagyomány szerint Szűz Mária jelent meg egy tölgyfa koronájában ennek a fiúnak, és az ő utasítására ivott a fa gyökerei között talált vízből.

Miután a gyógyulások száma nőtt, a XVIII. század elején XI. Kelemen pápa is búcsúengedélyt adott a zarándokhelynek. Az 1710-es években épült fel Szentkúton az első kőkápolna, Almásy (II.) János földesúr pedig Bellágh Ádám Antal szentkúti remetepap segítségével, 1758-tól 1763-ig felépítette a mai kegytemplomot és mellé egy kolostort. 1970-ben VI. Pál pápa a kegytemplomot „basilica minor” címmel tüntette ki.

A vallási turizmus és a hozzá kapcsolódó zarándoklat a reneszánszát éli: ez manapság talán az egyik legtrendibb elvonuló tevékenység. Előfordul, hogy valaki turistaként indul el és zarándokként érkezik meg. Elég egy hely, egy találkozás, amely megérinti és más emberként tér haza. Arról, hogy mi történik velünk, ha turistaként indulunk, és zarándokként érkezünk, ebben a cikkünkben lehet olvasni. Itt pedig nyolc tippet osztunk meg a sikeres zarándoklathoz.

Lelépő, forrás és fotók: a kegyhely hivatalos weboldala

Kapcsolódó