A Hungarikum Bizottság döntése alapján a höveji csipkével és a pozsonyi kiflivel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Budapesten Nagy István agrárminiszter.
Magyarországon, Győr-Moson-Sopron megyében, Kapuvár mellett található egy alig háromszázharminc fős kis település, Hövej, mely egyedülálló népművészeti kinccsel rendelkezik.
A kis faluban élő, ügyes kezű asszonyok generációi százötven év alatt fejlesztették ki a höveji csipke készítésének technikáját,
amely anyáról leányra szállt és amelynek eredményeként létrejött a ma ismert, rendkívül változatos forma és mintavilágot alkalmazó csipke.
A pozsonyi kifli igazi békebeli hangulatot áraszt.
A „mákkal vagy dióval töltött, kifli alakú finom pékárut márványszerű, fényes felületéről lehet megismerni. Felülete szilárd, kettétörés esetén porhanyós és omlós, íze kellemesen édes. A sütemény nem nagyipari módon, hanem kézi munkával készül.
Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, 2022-ben kiemelkedő nemzeti érték lett a szaloncukor, az Anna-bált pedig a hungarikumok sorába emelték. A magyar hungarikumokat nemzetközi szinten is elismerik, a gulyást például a világ legjobb levesei közé választották.
Lelépő.hu