Lelépő
Image default

Elkezdték felölteni a nászruhát a túzokkakasok, az enyhe idő miatt akár már februárban megkezdődhet a násztánc

A Körös-Maros Nemzeti Park területén élő túzokkakasok már februárban elkezdték felölteni díszes nászruhájukat – adta hírül weboldalán a nemzeti park. Hozzáteszik, a magyar puszták büszke madarai készülnek a dürgési időszakra. 

A túzokkakasok vedléséről

A túzokkakasok évente kétszer vedlenek. Minden túzok a dürgés után, azaz május végén teljes vedlésen esik át. Május végétől a kakasok és a tojók is levetik nászruhájukat és egészen december végéig nyugalmi tollruhában maradnak.

Decemberben kezdik meg részleges vedlésüket, s március elejére felöltik nászruhájukat.

Vörös nyaktollakat növesztenek a szürkék helyett és bajusztollaik is megjelennek.

A tojók nem vesznek részt részleges vedlésben, náluk csak egy teljes vedlés van.

Erről árulkodik a nászruha

A kakasok bajusztolla korhatározó bélyeg, ugyanúgy, mint a nyakvastagságuk. Minél több bajusztolla van egy kakasnak, és minél vastagabb a nyaka, annál idősebb. A tojók soha nem viselnek bajusztollat és az ő nyaktollaik folyamatosan szürkék, nem váltják át vörösre a dürgés időszakában.

A nemzeti park munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy minél vörösebb egy kakas nyaktolla, s minél több és erőteljesebb a bajusztolla, annál jobban imponál a tojóknak. Dürgés idején

a díszes tollruhában és dürgési pózban tetszelgő kakasokat a tojómadarak keresik fel,

azaz ők választanak közülük.

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai szerint amennyiben az idő továbbra is ilyen enyhe marad, február második felében akár már néhány, dürgő pózban lévő kakast is láthatunk a dürgőterületeken.

Ezt olvastad már?

A január közepén zajlott le a Körös-Maros Nemzeti Park területén a nemzetközi túzok szinkronszámlálás. Ennek során összesen hatszáznegyvenegy madarat regisztráltak. A számok azt mutatják, hogy az állomány stabil, sőt évről-évre növekszik. Emellett kiderült az is, hol található a legtöbb madár.

Kiderült, hol telel a legtöbb túzok

Lelépő, fotók: Körös Maros Nemzeti Park, Czifrák Gábor

Kapcsolódó